Kisebb feketegazdaság, alacsonyabb adók?
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. szeptember 19.

Kisebb feketegazdaság, alacsonyabb adók?

A közvélemény a miniszterelnök adócsökkentési terveiről

A többség támogatja a kormányfő adócsökkentési elképzeléseit és a lehető legtöbb eszközzel fellépne a feketegazdaság ellen – derül ki szeptember elején készített felmérésünkből.

 
Gyurcsány Ferenc „Megegyezés” programjáról a lakosság nagyjából háromötöde hallott, igaz közülük is csak 5 százalék mondta azt, hogy ismeri annak a részleteit. Az adójavaslatok többsége viszont kifejezetten népszerűnek mondható, egyedül az adóamnesztia kérdésében vannak többségben az elutasítók. A megkérdezettek különösen helyeslik az adórendszer egyszerűsítését, a költségvetés egyensúlyának megőrzését és azt, hogy a hátrányos helyzetű térségekben adókedvezménnyel segítsék a munkahelyteremtést (1. ábra). Általánosságban elmondható, hogy a tervezet elemei népszerűbbek az MSZP szavazói körében, ugyanakkor még az ellenzéki szavazók között is többségben vannak azok, akik a konkrét elképzeléseket támogatják. Az adócsökkentés lehetséges pozitív hatásaiba, a gazdasági versenyképesség, az életszínvonal és a foglalkoztatottság javulásába vetett hit is a kormánypárt szavazói között a legmagasabb, de ezen túl az emberek életszínvonalának növekedésében főleg az idősebbek és az alacsonyabban iskolázottak bíznak.
 
Kérdés persze, hogy mi teremti meg az általános adócsökkentés lehetőségét, főleg mivel a lakosság nincs meggyőződve arról, hogy az adócsökkentésnek köszönhetően többen fognak adózni. Bár a céges autók után járó adókedvezmény megszüntetését vagy a dohányáruk illetékének kismértékű emelését a nagy többség elfogadhatónak tartaná az alacsonyabb adókért cserébe, a természetbeni juttatások adókedvezményének megszüntetése már sokkal nagyobb ellenállásba ütközik. A céges autókat érintő javaslatot a vállalkozók, a természetbeni juttatások adókedvezményének csökkentését pedig az aktívak utasítják el nagyobb mértékben. A dohányáruk illetékének növelését viszont a magasabb iskolai végzettségűek és az idősebbek támogatják nagyobb arányban (2. ábra).
 
A feketejövedelmek kifehérítését célzó tervezeteket ugyanakkor többnyire hatásosnak véli a közvélemény, különösen a szabályok szigorítását valamint az adózással kapcsolatos eljárások felgyorsítását tartanák alkalmasnak a feketegazdaság visszaszorítására. Összességében a pénzek bankon keresztül történő kifizetésétől, a számlázásra vonatkozó szabályok szigorításától, valamint a számlázásért és a dolgozók bejelentéséért felelős emberek körének kiszélesítésétől is nagyjából ötből hárman várnának jó eredményt (3. ábra). Mindhárom intézkedést különösen az MSZP szavazói és a diplomások tartanák hatásosnak.
 
A behajthatatlan adótartozás, vagy az amiatt kiszabott büntetés elengedése az adóváltoztatási tervek legkevésbé elfogadott eleme. Mindez annak ellenére van így, hogy a megkérdezettek többsége (53 százalék) úgy gondolja, a kis- és középvállalkozások általában nem saját hibájukból, hanem az adózási feltételek miatt halmoznak fel adótartozást. Egyedül a kormánypárti szavazók körében vannak csekély többségben azok, akik szerint a vállalkozások saját hibájukból maradnak el a befizetésekkel.
 
Kétféle kormányzati javaslat is születetett a teljes adóamnesztiára (azok számára, akik korábban eltitkolták, de most bevallják a jövedelmüket, illetve azoknak, akik tőkéjük nagy részét külföldön tartották, ám most hazahoznák azt). A javaslatok lakossági támogatottsága csekély (27, illetve 28 százalék ért egyet velük), bár a fővárosiak körében az elfogadók aránya az átlagosnál lényegesen magasabb (45, illetve 41 százalék). Ráadásul alig vannak többségben azok, akik szerint bármiféle kedvezményre (az adótartozás, illetve a büntetés elengedésére) lenne szükség a feketén szerzett jövedelmek kifehérítéséhez – a lakosság 41 százaléka úgy gondolja, hogy inkább más eszközökkel kellene fellépni a feketegazdaság ellen (4. ábra).
 
Összességében elmondható, hogy erősen megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a tervezett adócsökkentés mértéke (a kutatásban 2009-re 300 milliárd forint szerepelt, ám azóta kisebb számok is napvilágot láttak) a költségvetés jelenlegi állapotát figyelembe véve megfelelő-e, vagy sem: míg az MSZP-szavazók többsége szerint nagyjából ekkora adócsökkentésre van szükség, addig az ellenzéki szavazóknak, a 30 évesnél fiatalabbaknak, a diplomásoknak és a fővárosiaknak a fele ennél nagyobbat tartana szükségesnek (5. ábra).
 
A felmérést a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2008. szeptember  5-e és 9-e között készítette a az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével, a Medián-Omnibusz keretében. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábrák