Kordon után – de nem korlátlanul
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2007. március 26.

Kordon után – de nem korlátlanul

A kormánypárti és az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége is megfelelőnek ítélte a rendőrség március 15-ei fellépését. A többség örült a kordon lebontásának is, viszont az őszi gyakorlathoz képest szigorítaná a Kossuth téri tüntetések feltételeit – derül ki a március 19-én készült felmérésünkből.

Tavaly ősszel nagyon élesen megosztotta a közvéleményt a rendőrség október 23-ai fellépése: egyrészt nagyjából egyforma arányban voltak azok, akik túlságosan agresszívnak, és akik megfelelőnek tartották a rendőrség viselkedését, másrészt a kormánypárti és az ellenzéki szavazók véleménye köszönő viszonyban sem állt egymással. Néhány nappal a március 15-ei tömegoszlatás után viszont szinte teljes volt az összhang a rendvédelmi szervek fellépésének a megítélésében: mind a két szavazótábor túlnyomó többsége megfelelőnek ítélte ezt (1. ábra). A többség örült annak is, hogy a rendőrség lebontotta a Kossuth téri kordont, de azért jócskán akadtak olyanok is – és korántsem csak a kormánypárti szavazók körében – akiknek vannak ellenérzései (2. ábra). Nekik feltehetően az őszi tüntetéssorozat vitatott körülményei jutottak az eszükbe. Mindenesetre az emberek kétharmada - és még az ellenzéki szavazók közel fele is - szigorítaná a Kossuth téren való tüntetés feltételeit (3. ábra).
 
A felmérést 2007. március 19-én készítette a Medián a 18 éves és idősebb népességet reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő kisebb torzulásokat a KSH adatai alapján súlyozással korrigálták, így a minta jól tükrözi a felnőtt lakosság tényleges összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően 3-6 százalék.
 
Korábbi elemzéseink a március 15-ei ünnepről: Óvakodj március idusától? és Egy az ünnep, több a tábor, valamint a Kossuth téri kordonról
Ábra