Felmérés az adókról
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2005. május 30.

Felmérés az adókról

A közvélemény túlnyomó többsége igazságtalannak tartja a magyar adó-rendszert és leginkább az ÁFA-kulcsokat csökkentené - derült ki a Medián május végi felméréséből, amely a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából készült.

Az emberek 43 százaléka nagyobb részben, további 35 százaléka pedig teljes mértékben igazságtalannak tartja a magyar adórendszert (1. ábra). A legtöbben nem azért, mert az nem adóztatja meg eléggé a jómódúakat, hanem elsősorban azért, mert az állam túl sok adót vesz el az általa nyújtott szolgáltatásokhoz ké-pest, másodsorban pedig azért, mert sok kiskaput hagy az adóelkerülőknek

(2. ábra). Persze más a helyzet, ha az adóterhek alóli kibújást nem az állam, hanem az adófizetők felől nézzük. Az emberek 42 százaléka ugyanis bizonyos esetekben elfogadhatónak tartja, hogy valaki kevesebb adót fizessen, mint amennyit kellene, ráadásul az így gondolkodók aránya csaknem 10 százalékkal nőtt 1999 óta (3. ábra).
 
Az adónemek közül a közvélemény elsősorban az ÁFÁ-t csökkentené, ami érthető is, hiszen ez gyakorlatilag mindenkit érint (4. ábra). Ebből a szempontból akár meglepő is lehet, hogy az SZJA-t csak bő 10 százalékkal kevesebben emlí-tették a leginkább mérséklendő adófajtaként. Ennek az lehet az elsődleges oka, hogy míg az SZJÁ-t fizetők jókora többsége tisztában van azzal, hogy mennyi adót vonnak le a fizetéséből, addig a vásárlás során kifizetett ÁFÁ-nak sokan nin-csenek tudatában. Bár az emberek több mint 80 százaléka tudja, hogy a különbö-ző termékek és szolgáltatások nem egyforma ÁFA-kulcs alá esnek, a 25 százalé-kosnál kisebb sávba eső dolgok esetében a relatív többség rendre felülbecsli az adó mértékét (5.ábra).
 
A felmérést május 26-a és 30-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 3000 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb tor-zulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-4 százalék.
Diagramok