Örül a többség az adóváltozásoknak
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2004. szeptember 30.

Örül a többség az adóváltozásoknak

Az adótörvények tervezett változásának híre hamar elterjedt a társadalomban. A Medián szeptember 21-e és 23-a között 1000 fős országos reprezentatív mintán készített telefonos felmérése szerint eddigre már az emberek jó háromnegyede értesült a kormány személyi jövedelemadóra vonatkozó terveiről.

A tájékozottak többsége kedvezőnek véli a változásokat: a válaszadók közel fele szerint a lakosság terhei mindent egybevetve csökkenni fognak, és csak negyedrészük tételezi fel ennek az ellenkezőjét.  Az, hogy itt nemcsak az informáltság, hanem a politikai beállítottság is számít, abból derül ki, hogy míg a kormánypárti szavazók 53 százaléka számít csökkenésre, addig az ellenzékieknek csak 36 százaléka gondolja így. Figyelemreméltó, hogy ebben a kérdésben a bizonytalanok a kormánypártiak véleményéhez állnak közelebb: 51 százalékuk a terhek csökkenését feltételezi.

A tervezett változások szándékolt célja is elég jól "átjött": azoknak, akik értesültek a várható változásokról, 45 százaléka véli úgy, hogy azokkal elsősorban az átlagos vagy átlag alatti jövedelemmel rendelkező családok járnak jól, és ez a várakozás még az ellenzéki beállítottságú szavazók körében is relatív többséget képvisel. Egészében véve azokat a kormányzati terveket, amelyek az adókulcsok változtatása mellett csökkentenék a (főleg a magasabb keresetűek által igénybe vehető) adókedvezményeket, politikai beállítottságtól függetlenül minden társadalmi csoportban jelentős többség (a kormánypártiak 70, az ellenzékiek 56 százaléka) támogatja - a bizonytalanok körében is csak azért nem haladja meg arányuk az 50 százalékot, mert ebben a körben sok a "nem tudom" válasz. A vélemények azért is lehetnek ilyen kedvezőek, mert sokan valószínűleg utánaszámoltak a várható következményeknek: pártállástól szinte függetlenül a megkérdezettek mintegy harmada úgy kalkulál, hogy a tervezett változásokkal ő és a családja jól fog járni.

 

 

Diagramok