Javuló gazdasági várakozások, felzárkózó MSZP
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2005. szeptember 06.

Javuló gazdasági várakozások, felzárkózó MSZP

Politikai közhangulat - 2005. szeptember

Az előző hónapok tendenciájába illeszkedve ismét számottevően javultak a lakosság gazdasági várakozásai – derül ki a Medián szeptember 2-a és 6-a között készült országos reprezentatív felméréséből.

Ma már többen számítanak arra, hogy a saját háztartásuk és az ország gazdasági helyzete javulni fog, mint ahányan romlást valószínűsítenek – erre 2003 tavasza óta nem volt példa. Emlékeztetőül: most júliusban 14 százalékkal többen mondták azt, hogy az elkövetkező egy évben romlani fog az ország gazdasági helyzete, mint ahányan inkább javulásra számítottak, augusztusban már „csak” 4 százalék volt a különbség, míg szeptember elejére 3 százalékos többségbe kerültek a derűlátók. A gazdasági optimizmus erősödése ezúttal a politikai közhangulatra is hatással lehetett, mert ha szerény mértékben is, de javult a kormányoldal megítélése: 43-ról 46 pontra nőtt például a miniszterelnök népszerűsége.
 
Ennél is jelentősebb változások történtek a pártok támogatottságában. A teljes szavazókorú népességben 4 százalékkal csökkent a Fidesz-MPSZ támogatottsága, 2 százalékkal nőtt az MSZP-é és ugyanennyivel lett nagyobb a pártpreferenciával nem rendelkezők tábora is. A nagyobbik ellenzéki párt szimpatizánsai közül ugyanakkor továbbra is többen mennének el szavazni, mint az MSZP hívei közül, így a választani tudó „biztos” szavazók körében most is jelentős, 9 százalékos a Fidesz-MPSZ előnye. Igaz, az SZDSZ ebben a hónapban is potenciális parlamenti befutónak számít, a két kormánypárt együttes támogatottsága pedig csak 4 százalékkal marad el a Fideszétől.
 
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázatDiagramok