Keveseket izgat az Új Színház ügye
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2012. február 02.

Keveseket izgat az Új Színház ügye

Novemberi felmérésünk Dörnerék kinevezéséről

Dörner György színházigazgatói kinevezése éles kritikákat váltott ki, komoly „közfelháborodásról” azonban mégsem lehet beszélni. Már csak azért sem, mert 201. november közepéig az emberek alig fele (46 százalék) értesült arról, hogy Tarlós István új igazgatót nevezett ki az Új Színház élére. Közülük tízből heten tudták megnevezni az új igazgatót, Dörner Györgyöt, ami az összes megkérdezettnek kevesebb mint harmadát jelenti.
 
A vélemények megoszlásában ugyanakkor tetten érhető annak a hatása, hogy valaki korábban értesült-e a nagy vitát kiváltott döntésről. Ezt magyarázhatja, hogy a döntést követő kritikák viszonylag nagy súllyal jelentek meg a sajtóban, így sokan eleve a kinevezés elleni tiltakozásról értesülhettek, de ugyanígy elképzelhető az is, hogy a döntést kritikával fogadó emberekben mélyebb nyomot hagyott az igazgatói kinevezés. Mindenesetre azok körében, akik még a felmérést megelőzően hallottak Tarlós döntéséről, az átlagosnál jóval nagyobb a kinevezést aggodalommal fogadók aránya: a korábban értesültek többsége (55 százaléka), összességében az emberek 37 százaléka érzi úgy, hogy nem lett volna szabad egy színházat Dörner György és Csurka István vezetésére bízni. Érdekesség, hogy még a Jobbik, illetve a Fidesz szavazóinak is több mint negyede (27, illetve 26 százaléka) hibának tartja a színművész kinevezését. A lakosság jelentős része azonban inkább várakozó állásponton van: az összes megkérdezett 36 százaléka úgy gondolja, a most kinevezett vezetőknek is meg kell adni a lehetőséget, hogy bizonyíthassanak.
 
Gyakran visszaköszönő vélemény, hogy mivel az Új Színház a főváros egyik legkisebb színháza, valójában az egész kinevezés „vihar egy pohár vízben”. A relatív többség (43 százalék) valóban ezt gondolja, ám az emberek 32 százaléka (és ezen belül az ügyről korábban értesülteknek 42 százaléka) jelentős dolognak érzi, hogy Dörner és Csurka színházat vezethetnek.
 
Dörner György kinevezése tehát a közvéleményben nem keltett akkora hullámokat, mint amekkorát a sajtó mutatott. Mégis erős kritikát jelez, hogy a válaszadók kevesebb mint egytizede (9 százalék), de még a fideszes szavazóknak is csak 18 százaléka tartja a kinevezést Tarlós részéről egyértelműen szakmai döntésnek. A megkérdezettek egynegyede szerint a szakmai mellett politikai szempontok is közrejátszottak, a relatív többség (42 százalék) viszont egyértelműen politikai döntésnek minősíti Dörner kinevezését. És bár a megkérdezettek bő egyharmada (34 százalék) szerint nem kell, hogy a kritikák befolyásolják Tarlós Istvánt, valamivel többen vannak azok, akik úgy gondolják, a főpolgármesternek vissza kellene vonnia ezt a döntését (37 százalék).
 
A felmérést 2011. november 11-e és 15-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábrák