Nyugtával dicsérik?
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. március 05.

Nyugtával dicsérik?

A bő egy éve bevezetett vizit- és kórházi napidíj bevezetésétől sokan többek között azt várták, hogy legalább részben visszaszorítja a hálapénz gyakorlatát. A HVG megbízásából készített felmérésünk adatai szerint inkább a kifehérítés a találó kifejezés: a hálapénz mértéke a jelek szerint valóban csökkent, de kisebb mértékben, mint amennyire a vizit- és a napidíj megnövelte a lakosság egészségügyi kiadásait.

 
A Medián tavaly áprilisban és idén februárban, tehát a vizitdíj bevezetése után két hónappal, illetve egy évvel részletesen vizsgálta a lakosság zsebből fizetett magánkiadásait. Tavaly az összes kiadás 7 százalékát tette ki a paraszolvencia, ami a felnőtt népesség egészére vetítve körülbelül 28 milliárdot jelentett. Az akkor két hónapja fizetendő vizitdíj mértéke ennél persze jóval kisebb volt, de korántsem jelentéktelen. (Főleg mivel a bevezetése éppen egy olyan időszakra esett, amikor a járványok miatt sokan mentek orvoshoz, arról nem is beszélve, hogy később jelentősen bővült a mentességek köre.) A most februárban felvett adatok a hálapénz jelentős visszaesését mutatják (1. ábra), ami egyaránt magyarázható azzal, hogy – a háziorvosokat nem számítva – kevesebben mentek orvoshoz, és azzal, hogy kevesebben adtak hálapénzt és akik adtak, azok is kevesebbet. Ezek a változások statisztikai értelemben is szignifikánsak. A közvélemény-kutatások alapján készített összegszerű becslésekben persze van némi bizonytalanság, de az inflációt is figyelembe véve ezek az adatok azt mutatják, hogy tavaly április óta közel 30 százalékkal csökkent a paraszolvencia mértéke. Az érem másik oldala, hogy ez a visszaesés kisebb annál, mint amennyivel a vizit- és a napidíj növelte a lakosság kiadásait.
 
A felmérést 2008. február 15-e és 20-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
 
Kapcsolódó cikkek:
Ábrák