Nyolc aranyat, mint mindig
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. augusztus 06.

Nyolc aranyat, mint mindig

A pekingi olimpia közeledtével a közvélemény egyre nagyobb érdeklődéssel várja az eseményt, de általában az athéninál egy árnyalattal kevésbé sikeres magyar szereplésre számítanak – derül ki júliusi felmérésünkből.
 

A Medián július közepén, körülbelül hat héttel a láng fellobbanása előtt készült felmérése szerint az emberek a korábbiakhoz hasonló mértékben érdeklődnek az olimpia iránt: Az érdeklődés mértékét kifejező százfokú mutató értéke most 48 pont, 2000-ben, Sydney előtt 46 pont volt. 2004-ből, Athénről csak a versenyek utáni időszakból van adat, ennek értéke lényegesen magasabb (59 pont), de általános tapasztalat, hogy a nagy sportesemények után számottevően intenzívebb az érdeklődés, mint megelőzően. Az idei olimpiát megelőzően is megfigyelhető ez a folyamat, de kisebb erővel: áprilisban még csak 44 pont volt a mutató értéke. Ezen belüll a játékok iránt nagyon érdeklődő közönség aránya 18-ról 22 százalékra, a közepesen érdeklődőké 27-ről 29 százalékra nőtt. Egyébként a megkérdezettek közel háromnegyedét (76 százalék) azonos mértékben érdekli a sport és az ötkarikás versenysorozat, 18 százalék figyelmét erősebben magára vonja a sport négyévenkénti reprezentatív eseménye, mint a hétköznapjai, 6 százalékot pedig valószínűleg taszít az olimpia körüli médiazaj. Egyébént ezek az arányok is állandónak mondhatók, már 1996-ban, az atlantai olimpiát megelőzően is lényegében ugyanezek voltak a számok (77, 17 és 6 százalék). A korábban nagy visszhangot kiváltó pekingi specialitások, különösen a Tibettel összefüggő események nyomai a jelek szerint teljesen elillantak, igaz, a játékok teljes bojkottját ezek csúcsidőszakában, áprilisban is csak a válaszadók csupán 2 százaléka tartotta kívánatosnak. (Erről részletesebben itt olvashat.)
 
Az „olimpiai láz” másik mércéje, hogy mennyien játszanak el az esélyek latolgatásával. Ezek aránya (az olimpia iránt legalább egy kicsit érdeklődők körében) 46 százalék. Ez is számottevően nőtt az utóbbi három hónapban (áprilisban csak 38 sázalék volt), és többé-kevésbé megfelel a korábiaknak (a legutóbb 2000-ben, Sydney előtt 48, azelőtt 1996-ban Atlanta előtt 52 százalék). Amikor a kérdezőbiztosok rákérdeztek arra, hogy mégis ki hány aranyéremre számít Pekingben, kiderült, hogy ennél lényegesen több embernek (62 százalék) van valamilyen számszerű elképzelése. A közönség átlagosan nyolc aranyérmet vár, a relatív többség (23 százalék) tízet, azt pedig, hogy egyetlen győzelem nélkül tér haza a magyar csapat, senki sem tartja elképzelhetőnek (1. ábra). Ezek a várakozások pontosan egybeesnek a Sydney előttiekkel. Az aranyesélyek megítélése tekintetében egyébként az elmúlt negyedévben sem történt változás, de ha az idei várakozásokat az „athéni” emlékekkel hasonlítjuk össze, kiderül, hogy valamivel többen (37 százalék) vannak, akik Pekingben a négy évvel ezelőttinél kevésbé eredményes szereplésre számítanak, mint azok, akik ugyanolyanra (29 százalék) vagy jobbra (34 százalék).
 
A felmérést a Medián-Omnibusz keretében 2008. július 11-e és 15-e között készítette a Medián az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így azok jól tükrözik a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
 
Kapcsolódó cikkek:
A magyarok athéni olimpiai szerepléséről: Kevés fény jut, árnyékból van több
 
1. táblázat
A sport és az olimpia iránti érdeklődés (százfokú skála*)
 
sport
olimpia
Sydney, 2000. (előtte, június és augusztus)
42
46
Athén, 2004. (utána, szeptember)
51
59
Peking, 2008. április
40
44
Peking, 2008. július
43
48
*0 = egyáltalán nem, 100 = nagyon érdekli
Ábra