Mélységélesség
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2009. április 24.

Mélységélesség

Van honnan feltornásznia magát a közvélemény előtt a Bajnai-kormánynak, a megalakulása előtti napokban ugyanis nem sok jót vártak tőle az emberek – derült ki április 17-e és 20-a között, 1200 fő személyes megkérdezésével  a HVG számára készített felmérésünkből.

    
A beiktatása előtti napokban csupán a választók 15 százaléka gondolta, hogy a Bajnai-kormány teljesítménye jobb lesz, mint a Gyurcsány-kabineté, a nagy többség nem vár változást (34 százalék) vagy kifejezetten rosszabb teljesítményt vár (43 százalék). Pedig ez utóbbiak többsége a Gyurcsány-kormány teljesítményét is kifejezetten rossznak értékelte. Így aztán nem lehet meglepő, hogy az előző hetekhez képest is növekedett az előrehozott választást támogatottsága. A korábban is vizsgált négy lehetséges politikai forgatókönyv közül az április eleji 54-ről 58 százalék nőtt az azonnali választás támogatók aránya (1. ábra), a Bajnai-kormánnyal szembeállítva pedig még többen, a választók kétharmada van ezen az állásponton (2. ábra). Ahogy az várható a Fidesz támogatói szinte teljes mértékben az azonnali választás pártján állnak, míg az MSZP és az SZDSZ szavazói hasonló arányban támogatják a Bajnai-kormányt, amit inkább tartanak szakértői, mint politikusi kormánynak (3. ábra). Az előrehozott választást támogatók vigasza leginkább az lehet, hogy a nagy többségük szerint az új kormány nem húzza tovább fél évnél. Ezt gondolja az összes válaszadó közel fele is, míg 38 százalékuk azt valószínűsíti, hogy a kabinet kitölti az egy évre tervezett mandátumát.
 
Úgy tűnik, hogy az előrehozott választással és a válságkezeléssel kapcsolatos vélemények formálódása továbbra is az öszödi keretben zajlik. A kutatásban felsorolt közszájon forgó állítások közül az előrehozott választást támogatók a leginkább azzal értettek egyet, hogy a szocialisták 2006-os választási hazugságai miatt van szükség az előrehozott választásra és ebben a kérdésben különbözött a leginkább a véleményük azokétól, akik inkább a Bajnai-kormányt támogatják (4. ábra). Azzal viszont a rendkívüli voksolást támogatók közel fele is egyetért, hogy ha kormányon lenne, a Fidesz is a Bajnai-csomaghoz hasonló lépésekre kényszerülne. Nincs viszont véleménykülönbség a Bajnai-kormányt és az előrehozott választásokat támogatók között abban a kérdésben, hogy egy mostani választáson a Fidesz kétharmadot szerezne és módosítaná az alaptörvényeket – az más kérdés, hogy ennek valószínűleg nem örülnének egyformán.
Ábra