Egy az ünnep, több a tábor
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2007. március 22.

Egy az ünnep, több a tábor

Medián-felmérés az ünnepi szónoklatokról

A március 15-ei ünnepi szónoklatok meglehetősen nagy figyelmet váltottak ki: arról a három beszédről, amelyek a tévében is láthatóak voltak, a Medián hétfőn elkészített országos felmérésében az emberek többsége véleményt tudott nyilvánítani.

A legtöbben Orbán Viktor beszédének tartalmáról voltak tájékozottak, és egyúttal ez volt a leginkább megosztó fellépés: a Fidesz-elnök aznapi szereplését a válaszadók 55 százaléka nem tartotta méltónak az ünnephez, míg Demszky Gábor főpolgármester viselkedéséről 44 százalékuk, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökéről 42 százalékuk vélekedett így.
 Azok, akik figyelték a beszédeket, mindhármat nagyjából közepesre „osztályozták”, de a miniszterelnökét egy kicsivel magasabbra értékelték, mint a másik kettőt (1. ábra). Ez részben azért van így, mert Demszky megítélése az MSZP-szavazók körében nem teljesen egyértelmű, másrészt a Fidesz szavazói valamivel kevésbé egységesen zárkóztak fel pártjuk első embere mögé, mint a kormánypártiak a miniszterelnök mögé. Igaz, jelenleg az előbbiek jelentős többségben vannak, viszont az elkötelezetlen, más szóval „bizonytalan” szavazóknak sokkal inkább tetszett Gyurcsány beszéde, mint Orbáné.
 Gyurcsány beszédéből egyébként a legtöbben a történelmi visszaemlékezésre és összehasonlításra, Orbánéból pedig a kormánybuktató szándékra és a népszavazás emlegetésére emlékeztek. Ami a tervezett referendumot illeti, annak tétje eléggé megosztja a társadalmat, de többségben vannak azok, akik szerint a kormánynak a népszavazás sikere esetén végre kell hajtani a népakaratot, ám emiatt nem kell távoznia (2. ábra). Figyelemreméltó, hogy még az ellenzéki szavazók negyede (pontosan 23 százaléka) is ez utóbbi véleményt osztja.
 
A felmérést 2007. március 19-én készítette a Medián a 18 éves és idősebb népességet reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő kisebb torzulásokat a KSH adatai alapján súlyozással korrigálták, így a minta jól tükrözi a felnőtt lakosság tényleges összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően 3-6 százalék.
grafikonok