Csökkenőben az Amerika iránti rokonszenv
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2003. április 07.

Csökkenőben az Amerika iránti rokonszenv

Bár a háború kitörése óta nőtt az Irak elleni katonai fellépés támogatottsága, a háború hatására jelentősen veszített a magyarok előtti nimbuszából az Egyesült Államok - derül ki abból a Medián-felmérésből, amely április 4-e és 7-e között, tehát két héttel a háború kitörése után, de még Bagdad bevétele előtt készült.

A háború kezdetét követően megfordult a korábbi trend és jelentősen nőtt az Irak elleni katonai beavatkozás támogatóinak aránya, igaz, a vártnál hosszabb háború második hetében, a Bagdad bevétele előtti napokban már az egy héttel korábbihoz képest újra valamivel kevesebben (29 százalék) álltak ki amellett, hogy Amerika és szövetségesei fegyverrel döntsék meg Szaddam Husszein rendszerét. Ekkor csak a magyar lakosság 30 százaléka volt biztos abban, hogy a háborúval az amerikaiak elérik céljukat - ami a megkérdezettek 8 százaléka szerint az iraki nép felszabadítása, szűk egyharmada szerint a tömegpusztító fegyverek megsemmisítése, több mint felük szerint azonban az olajkitermelés ellenőrzésének megszerzése.
 
Feltehetően a népszerűtlen háborúnak köszönhető, hogy jelentősen csökkent a magyarok körében az amerikaiak iránti rokonszenv. Az előző évtizedben a lakosság háromnegyede kedvezően vélekedett az Egyesült Államokról, még annak ellenére is, hogy időközben több mint másfélszeresére nőtt azoknak az aránya, akik szerint Amerika "túl nagy befolyással van Magyarország ügyeire". A 2001. szeptemberi terrortámadások után kezdtek átalakulni a véleményformálás jellemzői: a sebezhetőnek tűnő Amerika mintha veszített volna a tekintélyéből, hiszen egyszerre csökkent az USA rokonszenvmutatója, és a túlzott befolyást érzékelők aránya (HVG, 2001. november 10.). Az Irak elleni - a terrortámadásokra adott válaszként is felfogható ? háború megindulása után (miközben a többi vizsgált ország iránti rokonszenv magasabb a másfél évvel ezelőttinél) drasztikusan romlott az Egyesült Államok megítélése: bár a többség továbbra sincs rossz véleménnyel róla, az USA egyértelműen elveszítette korábban megszerzett nimbuszát a magyarok előtt.
 
A vele rokonszenvezőknél is nagyobb mértékben csökkent azoknak az aránya, akik üdvösnek tartják, hogy Amerika erős vezető szerepet játsszon a világban. A magyar közvélemény egyébként egyre inkább mint a "világ csendőrét" ítéli meg az Egyesült Államokat. Míg a korábbi években azok viszonyultak negatívan hozzá, akik túlzottnak érezték a Magyarországra gyakorolt befolyását, ma elsősorban azok, akik nem tartják kívánatosnak a világban betöltött vezető szerepét - ez utóbbiaknak a 90 százaléka persze ellenzi az Irak elleni háborút is. 
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázat

2. táblázatDiagramok