Dalok a konyhából
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. október 28.

Dalok a konyhából

A magyarok és a háztartási munka

A magyarok többsége rendszeresen süt-főz, takarít és vasal otthon, az átlag háztartás még sincs fölszerelve modern eszközökkel, igaz, gazdáik nem is vágynak erre.

  
Három magyarból kettő állítja: főzni, takarítani és vasalni is szokott otthon, s alig akadtak olyanok, akik kénytelenek volnának elismerni: egyáltalán nem veszik ki a részüket a házimunkából – derül ki a HVG számára szeptember közepén készített felmérésünkből. Aligha meglepő, hogy a legnagyobb eltérés a nemek között adódott: míg a nők többféle házimunkát is végeznek, a férfiaknak csak egyharmada főz, takarít, vasal, további harmaduk egyáltalán nem végez házimunkát vagy a felsoroltakból legföljebb egyet.
 
Az viszont sokak számára meglepő lehet, hogy a háztartás egy főre jutó jövedelmével nő a házimunkavégzés intenzitása: az alsó jövedelmi csoportban még tízből hatan végeznek legalább háromféle házimunkát, az átlag feletti jövedelmi helyzetűeknél pedig már heten. És talán az is, hogy az egy- vagy kétgyermekes családok felnőttei jóval kevesebb otthoni szorgoskodásról számoltak be, mint a három- vagy többgyerekes apukák-anyukák, illetve a gyermektelenek (1. ábra).
 
A legtöbben – tíz felnőttből kilencen – a takarításban jeleskednek, a leggyakrabban viszont főzni szoktak az emberek, a felük hetente többször is. A vasaláshoz már csak a kétharmaduknak fűlik a foga. Sokan számoltak be arról, hogy a házimunkákban jelentős segítséget kapnak gyereküktől vagy szüleiktől, bár többség hetente több alkalommal maga dolgozik. Tízből négy gyerek segít takarítani, főzni és vasalni csak minden negyedik-ötödik szokott. A szülők segítségére tízből hárman számíthatnak, külső segítséget viszont kevesen vesznek igénybe: a megkérdezettek mindössze három százalékánál legalább alkalmanként bejárónő végzi e munkákat – férfi „bejárókról” már a kérdőívben sem esett említés.
 
A párban élők jó kétharmadának házas- vagy élettársa takarít és főz, minden másodiknak vasal, ám a felmérés egyik érdekessége, hogy a mindkét nembéli válaszolók kevésbé ismeri el párjuk erőfeszítéseit, mint a magukét. A nők nagyobb aktivitása vitathatatlan, ám jóval többen érzik úgy, hogy az otthoni munkák oroszlánrésze rájuk hárul, mint amennyire erre a férfiak válaszaiból következtetni lehetne. És fordítva: kevesebben állították, hogy párjuk végez több házimunkát, mint ahány férj és élettárs erről dicsekedett vagy panaszkodott (2. ábra).
 
A gépi segítőtársak közül a mosógép vagy a porszívó szinte minden ember otthonában megtalálható, de ilyen elterjedtnek számít már a konyhai segédeszközök közül a mikrohullámú sütő is: tízből kilencen rendelkeznek vele. Ez egyébként abból a szempontból is szép eredmény, hogy egy évtizede még csak a válaszadók egyharmadának, s öt éve is csupán kétharmaduknak volt mikrója. A magyarok kétharmadának van konyhai mérlege, kenyérpirítója és robotgépe. A kérdőívben szereplő több mint húsz háztartási és főleg konyhai gép többsége azonban a megkérdezettek többségének otthonából hiányzik. Különlegesebbnek számít, de azért szép számmal rendelkeznek szendvicssütővel, szag- vagy páraelszívóval és turmixgéppel: ezeket tízből hárman-négyen birtokolják. Minden negyediknek-ötödiknek van botmixere, filteres kávéfőzője, vízforralója, grillsütője és eszpresszógépe. Az elmúlt néhány évben divatossá vált kenyérsütő gép is jó pár embert hódított meg: már minden hatodik konyhájában megtalálható. Viszonylag jól tartja magát létszükségletnek aligha mondható gofrisütő, ami már a nyolcvanas években megjelent a háztartásokban, most pedig minden nyolcadik ember tart ilyet otthon.
 
A magyarok tizedének van mosogatógépe. A mikróval ellentétben ez  akényelmi eszköz nem fokozatosan vált egyes háztartások részévé, csak az elmúlt két-három évben szaporodott meg némileg: 2005-ben minden huszadik megkérdezettnek volt, korábban csak nagyon elvétve akadtak mosogatógépes válaszadók. Alig minden tizenkettedik embernek van – főleg allergiásoknak és háziállatot tartóknak ajánlott – takarítógépe, vizes- vagy filteres porszívója. Kifejezetten ritkaságszáma megy a fondükészlet, a tejhabosító és a fagylaltgép (3. ábra).
 
Bár a kérdőívben felsorolt eszközök közel háromnegyedével a válaszadók többsége nem rendelkezik, általában nem is vágyakoznak utánuk. Egyetlen egy sem akadt köztük, amiről azok többsége, akiknek nincs, azt mondta volna, hogy ha a pénz nem számítana, vásárolna ilyet. Az álmok többsége a mosogatógépről szól, a 30 éven aluli felnőttek mintegy 40 százaléka vágyik ilyen masinára.
 
Sokan rettegnek viszont az olyan jópofának szánt ajándékoktól, amelyeknek soha nem veszik hasznát. Ez a helyzet például a tejhabosítóval: e „hasznos” tárgyat a tulajdonosok ötöde soha nem veszi elő a szekrényből vagy az évek során egyszer-kétszer használja csak. A fogyasztás szezonális jellegével is magyarázható, de mégiscsak a második helyre került – a fondükészlettel és a gofrisütővel holtversenyben – a fagylaltgép, amit az ilyennel rendelkezők hatoda sohasem vet be a konyhában. Igaz, tizedük hetente többször is készít magának házi nyalnivalót. A legjobb a tisztaságot teremtő gépek, a mosó- és a mosogatógép, a szag- és páraelszívó, illetve a porszívó kihasználtsága. Emellett az eszpresszógépet és a mikrót minden tíz tulajdonosból kilenc hetente többször is használja (4. ábra).
 
A válaszadók fele egy-egy alkalommal több mint egy órát is eltölt a lakás rendbetételével. A megkérdezettek átlagosan picit több mint másfél órát szoktak egyszerre házimunkára fordítani, és valamivel kevesebb mint másfél órát töltenek alkalmanként a konyhában, ahol az alacsony jövedelmű, idősebb falusi asszonyok időznek a legtöbbet, illetve azok a nők, akiknek három vagy több gyerekük van.
 
A felmérést a Medián-Omnibusz keretében 2008. szeptember 11-e és 16-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábrák