A győztes mindent visz?
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. március 26.

A győztes mindent visz?

A győzteshez húzás jelensége a népszavazás után is megmutatkozott, a Fidesz támogatottsága soha nem látott magasságokba emelkedett – derül ki a HVG számára március közepén készült felmérésünkből.

 
Nagyjából egy héttel a népszavazás után megkérdezettek kétharmada mondta azt, hogy részt vett a referendumon, tehát 16 százalékpontnyival többen, mint ahányan valóban szavaztak. Az igen-nem arányok már jobban megmaradtak a kollektív emlékezetben ‑ mindhárom kérdésnél nagyjából „kijött” a 80 százalék feletti igen válasz.
 
A győzteshez húzás közismert jelensége a népszavazás után is érvényesült: a referendumot kezdeményező Fidesz támogatottsága már a kampány utolsó napjaiban is magasabb volt a korábbi hetekben mértnél, ám az eredményes voksolás után még tovább emelkedett (1-2. ábra) Március közepén a teljes választókorú népesség csaknem fele, a választási részvételüket biztosra mondó pártválasztók kétharmada szavazott volna a nagyobbik ellenzéki pártra (3. ábra). Bármelyik mutatót nézzük is, a Medián kutatásai szerint a rendszerváltás óta magyarországi pártnak még soha nem volt ennyi támogatója. A teljes népességben – ami a különböző időpontok között a leginkább összehasonlítható adat – a Fidesz ezzel megdöntötte a saját, tavaly év végén mért rekordját (44 százalék) és magasabbra szárnyalt az MSZP 2002 augusztusában mért 45 százalékos támogatottsági mutatójánál is. A Fidesz legutóbbi hetekben történt erősödésével párhuzamosan egyébként jelentősen csökkent a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya, a szocialisták támogatottsága pedig továbbra is – teljes népességre vetített – 20 százalékos szint körül maradt.
 
Bármekkora legyen is az ellenzéki fölény a pártszimpátiákban, a többség a népszavazás után sem akar kormányváltást: még ha valamelyest csökkent is az arányuk, a többség szerint a „kormánynak a népszavazás döntését kell végrehajtania, de folytatnia kell programja megvalósítását” (4. ábra).
 
A felmérést a Medián-Omnibusz keretében 2008. március 14-e és 18-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábrák