Népszavazás: hét igen, csekély érdeklődés
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. november 20.

Népszavazás: hét igen, csekély érdeklődés

Alacsony részvételt valószínűsít a november elején készült felmérés

Két héttel a bejelentése után az emberek 82 százaléka hallott a Fidesz népszavazási kezdeményezéséről, és háromnegyedük tudott a felvetett témák közül legalább egyet, szűk kétharmaduk pedig legalább kettőt megnevezni.

  
A Népszabadság megbízásából november elején készült Medián-felmérés szerint a legtöbben a vizitdíjra (51 százalék), a felsőoktatási tandíjra (43 százalék) és a kórházak tulajdonlására (42 százalék) vonatkozó kérdésekről hallottak, a többi téma ismertsége viszont lényegesen elmaradt ezektől. Mind a hét kérdés kapcsán többségben vannak, akik igennel szavaznának, és az sem véletlen, hogy a legtöbben a vizitdíj témájával azonosítják a kezdeményezést, hiszen ebben értenek egyet a legtöbben a Fidesz álláspontjával. Jóval megosztottabb a közvélemény a nyugdíjasok munkavállalási feltételeivel és a gyógyszerek forgalmazásával kapcsolatban: ezekben a témákban az „igenek” aránya nem sokkal haladja meg a „nem” és „nem szavazna” válaszok együttes arányát (1. ábra). Ez utóbbiak egységes kezelése indokoltnak tűnik, ugyanis a 2004. decemberi népszavazáshoz hasonlóan most is inkább az eredményességhez szükséges részvétel lehet a kérdéses és kevésbé az igenek és a nemek aránya. A Fidesz által feltett kérdésekre csak a Fidesz szavazói tudnak egyértelmű választ adni: mind a hét kérdésben legalább a háromnegyednyi az „igenek” aránya. A kormánypárti szavazók közül azonban csak az elkötelezettebbek mondták azt, hogy nemmel szavaznának a népszavazás kérdéseire, a kevésbé elkötelezettek inkább az otthonmaradással voksolnának. Ők valószínűleg nem igazán értenek egyet azokkal a kormányzati intézkedésekkel, amelyekre a népszavazási kérdések vonatkoznak, ugyanakkor a Fidesz kezdeményezését sem akarják támogatni. A népszavazás értelmével kapcsolatos fenntartások azonban nemcsak a kormánypárti szavazókra jellemzőek, hiszen a Fidesz szavazóin kívül minden szavazói csoportban és így a lakosság egészében is többségben vannak azok, akik feleslegesnek tartják a referendumot (2. ábra). A mérsékelt érdeklődés a részvételi szándékokban is megmutatkozik: bár a Fidesz-szavazók közel háromnegyede biztosra mondja a részvételét, az MSZP-szavazóknak csak a bő egynegyede, a „bizonytalanoknak” pedig az ötöde menne el szavazni. Összességében a teljes népesség 44 százaléka mondja biztosra a részvételét a vizsgált hét kérdésben megtartandó népszavazásra. Hogy ez kevés vagy éppen elegendő, azt a jelenlegi helyzetben nem lehet megmondani, mindenesetre 2004 novemberében, egy hónappal a kettős állampolgárságról és a kórháztörvényről szóló népszavazás előtt készült Medián-felmérésben 42 százalék volt a magukat biztos szavazónak mondók aránya – a tényleges részvétel aztán alig haladta meg a 37 százalékot.
 
A felmérést 2006. november 4-e és 7-e között készült a Medián-Omnibusz keretében, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.
Diagramok