Ismét feljövőben a Fidesz
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. július 30.

Ismét feljövőben a Fidesz

A mélyponton túljutott az MSZP, de trendfordulónak nincs jele a pártpreferenciákban: a HVG számára készült júliusi felmérésünk megint a Fidesz erősödését mutatja.

  
Ahogy mondani szokás, már a politikai uborkaszezon sem a régi. A nyáreleji visszaesés után, a melegtüntetés és az azt követő politikai viták napjaiban újra 50 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik biztosra mondják részvételüket egy „most vasárnapi” választáson (1. ábra). A szokásosnál hosszabb ideig, viszont kétszer annyi ember megkérdezésével készült, így mélyebb elemzéseket is lehetővé tevő júliusi Medián-felmérés szerint a júniusi visszaeséshez hasonlóan a mostani növekedés is a Fidesz-szavazók véleményváltozásából következett. Június elején az ominózus Orbán-beszéd kiszivárgott részleteitől volt hangos a sajtó, a Fidesz átmenetileg defenzívába került, amivel összefügghet, hogy jócskán visszaesett támogatóinak részvételi hajlandósága is. Mostanra azonban visszaállt a megszokott helyzet, és a nagyobbik ellenzéki párt támogatóinak kétharmada (szemben az MSZP-sek 54 százalékával) biztosra mondja részvételét egy „most vasárnapi” választáson.
Sőt, a többségük reméli, hogy ez a „most vasárnap” valóban most lesz: 77 százalékuk ugyanis az előrehozott választást tartja a legjobb megoldásnak a kutatásban felsorolt négy lehetséges politikai forgatókönyv közül (2. ábra). A Medián 2006 őszétől kezdve rendszeresen kérdezte az emberek véleményét arról, hogy mit tartanának a legjobb megoldásnak: a Gyurcsány-kormány megtartását, egy új MSZP–SZDSZ-támogatású miniszterelnököt, egy átmeneti szakértői kormányt vagy előrehozott választást. A különböző alternatívák relevanciája azóta sokat változott, az előrehozott választás támogatottsága például a Fidesz népszavazási győzelme és a koalíciós szakítás után volt a legmagasabb. Azóta némileg csökkent a mielőbb szavazni akarók aránya, míg az időközben kisebbségivé vált Gyucsány-kormány megtartását támogatóké növekedett.
 
Más szempontból is a május volt a mélypont az MSZP számára. A teljes népességben 17 százalékra csökkent a párt támogatottsága – ami hosszú évek óta a legalacsonyabb érték, amit a Medián mért a pártnak –, miközben a Fidesz tartotta kiugró népszerűségét (3. ábra). Ebben a helyzetben csaptak le a szocialisták Orbán Viktor vitatható kijelentéseire, aminek hatására júniusra jelentősen csökkent az olló a két nagy párt között. A teljes népességben az MSZP 20 százalékra tornázta fel magát, a választani tudó „biztos” szavazók körében pedig ennél is látványosabb volt a változás: az MSZP erősödése és a Fidesz-szavazók aktivitásának csökkenése miatt 42-ről 33 százalékpontra mérséklődött a különbség a két párt között. Bár a szocialisták megőrizték a teljes népességben kimutatott 20 százalékos támogatottságukat, időközben a Fideszhez is visszatért néhány százaléknyi szavazó, és a részvételi kedvük is újra a régi. Így a választani tudó „biztos” szavazóknál megint felfelé görbül a Fidesz és lefelé az MSZP támogatottsági mutatója (4. ábra). Trendfordulóról tehát nem beszélhetünk, bár úgy tűnik, a szocialisták túljutottak a népszavazási fiaskó utáni mélyponton. Ezt az is mutatja, hogy a miniszterelnök népszerűsége is visszaállt a referendum előtt mért szintre.
 
Más érdemi változás egyébként nem történt a politikusok népszerűségében: továbbra is főleg azok alkotják az élbolyt, akiket az ellenzéki és a kormánypárti szavazók jelentős része is elfogad. A listát vezető Sólyom László továbbra is a jobboldaliak körében a legnépszerűbb, de az MSZP-szavazók bő egyharmada is „szívesen látná fontos politikai szerepben”. Hasonló mondható el a második helyen szereplő Kósa Lajosról, míg ennek az inverze a holtversenyben harmadik helyen álló Szili Katalinról (őt az MSZP-sek 76, a Fideszesek 41 százaléka kedveli). A szintén 50 százalékos népszerűségnek örvendő Dávid Ibolyát is viszonylag sokan kedvelik mindkét nagy táborban, de egy ideje már magasabb a népszerűsége a bal-, mint a jobboldalon.
 
A pártelnök népszerűsége persze korántsem garancia a pártja sikerére, hiszen továbbra is több mint tízszer annyi szavazó tartja rokonszenvesnek Dávid Ibolyát, mint ahányan a pártjára szavaznának. Bár az elmúlt két évben többször előfordult, hogy az MDF támogatottsága jóval a parlamenti küszöb felett alakult, ám tartós felívelést nem sikerült elérniük – ebben a hónapban is csak a pártot választók körében érték el a bűvös 5 százalékot (5. ábra). De annyi azért az MDF javára írható, hogy a legkevésbé elutasított párt, így egy tényleges választási szituációban sok hezitáló szavazó húzhatja be melléjük az ikszet (6. ábra). Nehezebbnek tűnik a másik nagy rendszerváltó párt, az SZDSZ helyzete. A párt támogatottsága a népszerűségi lista első harmadába tartozó Fodor Gábor elnökké választása után sem igazán jutott túl a mélyponton. Szerény vigasz, hogy csökkent valamelyest a liberálisok elutasítottsága – elsősorban azért, mert a Fidesz-szavazók között az elmúlt két hónapban 66-ról 54 százalékra csökkent azok aránya, akik állításuk szerint soha nem szavaznának az SZDSZ-re. Ez a fejlemény bizonyára összefügg a nagy visszhangot kiváltó Fodor–Orbán találkozóval, mint ahogy az is, hogy a liberális pártelnök népszerűsége csökkent az MSZP-sek és nőtt a Fidesz-szimpatizánsok körében – bár továbbra is az előbbiek kedvelik inkább.
 
Orbán egyébként az egyetlen politikus, aki nem a táborokon átívelő rokonszenvnek köszönheti előkelő helyét a népszerűségi listát. A Fidesz elnöke „csak” a saját pártja szavazóit integrálja, ám őket szinte tökéletesen: a Fidesz-szimpatizánsok körében népszerűsége gyakorlatilag teljes, messze megelőzi mindenki másét, ám a „bizonytalanok” közül csak minden harmadik kedveli, a baloldali és liberális szavazók közül pedig gyakorlatilag senki. Persze ez sem kis teljesítmény, hiszen jelenleg minden második szavazó a Fideszt támogatná, köztük nagyon különböző vérmérsékletű és politikai ízlésű polgárok. Hogy csak egy mostanában aktuális kérdést nézzünk: a legnagyobb ellenzéki párt támogatóinak egyharmada egyetért azzal, hogy a „homoszexuálisok életét korlátozni, szabályozni kell állami, jogi eszközökkel”, míg egy másik bő egynegyedük nemcsak hogy nem ért egyet ezzel, de engedélyezné a melegházasságot is. A többi párt tábora kevésbé megosztott ebben a kérdésben is, az MSZP-sek között például jóval kevesebben osztják mind a két „radikális” véleményt.
 
A felméréseket a Medián-Omnibusz keretében havonta - a legutóbbit 2008. július 4-e és 8-a, majd 11-e és 15-e között - készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén mindig más és más véletlenszerűen kiválasztott 1200 (júliusban 2400) felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék
 
Politikusok ismertsége és népszerűsége - százalék
 
ismertség
népszerűség
 
május
július
május
július
Sólyom László
97
94
60
58
Kósa Lajos
86
85
52
57
Dávid Ibolya
99
98
47
50
Orbán Viktor
100
99
51
50
Pokorni Zoltán
94
92
51
50
Szili Katalin
96
93
50
50
Fodor Gábor
92
93
45
46
Navracsics Tibor
86
83
44
45
Göncz Kinga
86
84
38
38
Kövér László
90
84
28
31
Herényi Károly
83
79
26
28
Kiss Péter
76
71
27
26
Lamperth Mónika
95
90
26
25
Lendvai Ildikó
95
92
25
25
Szekeres Imre
76
77
25
24
Gyurcsány Ferenc
100
99
19
23
Demszky Gábor
98
97
25
22
Hiller István
90
85
19
20
Draskovics Tibor
82
80
20
17
Veres János
79
78
20
17
Kóka János
96
95
12
14
 
 
Ábrák