Javuló, de nem optimista a közhangulat
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2009. október 09.

Javuló, de nem optimista a közhangulat

A lakosság gazdasági közhangulata 2009 harmadik negyedévében

A tendenciát tekintve a nyári hónapokban tovább folytatódott a gazdasági közhangulatban március után megindult emelkedés, a lakosság megtakarítási képessége azonban továbbra is kimondottan alacsony.

 
 
Júliusra csekély mértékű visszaesés, majd augusztus elejére jelentős javulás következett be a lakosság gazdasági közhangulatában, a szeptember elején mért mutatók pedig alig különböztek az augusztusiaktól, és ezzel lényegében folytatódott a márciusi mélypont után megindult emelkedés. Március óta a legnagyobb mértékű változás az ország kilátásainak megítélésében következett be, ám a hangulat korántsem nevezhető optimistának, hiszen a gazdaság helyzetének javulására még szeptemberben is alig minden tizedik válaszadó számított. Az ország elmúlt évi gazdasági teljesítményét és a háztartás helyzetének változását pedig a lakosság továbbra is kimondottan negatívan értékeli, így a harmadik negyedévben mért mutatók az emelkedés ellenére is jócskán elmaradnak az egy évvel korábbi (a gazdasági válság hírét megelőző) értékektől (1. ábra). Március óta az egyes társadalmi csoportok közül különösen a vezető, értelmiségi foglalkozásúak, illetve a legalább érettségivel rendelkezők hangulata javult, ugyanakkor a vállalkozói réteg (amely általában a lakossági átlagnál optimistább) augusztusban és szeptemberben is kifejezetten borúsan ítélte meg a gazdaság helyzetét. Pártpreferencia szerint nézve az adatokat, az utóbbi két hónapban a Jobbik szavazótábora képviselte a legnegatívabb véleményt (2-3. ábra).
 
A következő évben várható munkanélküliségre és inflációra vonatkozó becslések számottevően kedvezőbbé váltak az elmúlt hat hónapban. A lakosság ugyanakkor továbbra is az állástalanok számának jelentős növekedését valószínűsíti, igaz, a válaszadók múltra és jövőre vonatkozó becslései közötti átlagos különbség március óta fokozatosan csökken (4. ábra).
 
Eközben a lakosság megtakarítási képessége továbbra is nagyon szerény: az utóbbi hat hónapban rendre csak a megkérdezettek 11-12 százalékának háztartásában tudtak félretenni, ott is jellemzően csak a háztartás jövedelmének 10, esetleg 20 százalékát (átlagosan 13-15 százalékát). A korábbi évek átlagához képest továbbra is alacsony szinten (3-5 százalék között) mozog a hitelfelvételt tervezők aránya, ám a vásárlási kedv a február és április közötti mélypont óta fokozatosan javul (5. ábra).
 
Ábrák