A Medián választási előrejelzése
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2010. április 11.

 
A Medián választási előrejelzése

 
A Medián az [origo] és az RTL Klub megbízásából péntek délutántól szombat estig, tehát a választást megelőző másfél napban az ország szavazókorú népességét reprezentáló 3000 fő személyes, otthoni megkérdezésével készítette a végső előrejelzést megalapozó felmérését.

Az előrejelzés csak csekély mértékben tér el attól, amit egy két héttel ezelőtti felmérés alapján közölt a Medián a HVG legutóbbi számában (a cikket ide kattintva is olvashatja).
 
A legfontosabb kérdésekre a mostani előrejelzés hasonló válaszokat ad: minden valószínűség szerint meglesz a Fidesz-KDNP közös lista kétharmados többsége, és új szereplőként a Lehet Más a Politika jut be az Országgyűlésbe, miközben az MDF búcsúzik. Szintén izgalmas kérdés, hogy melyik lesz a második legerősebb pártfrakció. Az előző felmérés alapján még holtversenyt valószínűsített a Medián, a legutóbbi állás szerint a mérleg nyelve – jócskán hibahatáron belül – az MSZP felé billen.

A hajrában növekedett a szavazópolgárok részvételi kedve: a két héttel korábbi felmérésben még csak 56 százalék, most már 62 százalék állította, hogy biztosan az urnákhoz járul. A most délutáni adatok alapján valamivel még ennél is nagyobb részvételre számíthatunk, ez azonban aligha változtat érdemben az előrejelzett eredményeken.
Ábrák