Paks: a többség kételkedik
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2003. május 20.

Paks: a többség kételkedik

Környezetbarát energiatermelőknek számítanak-e általában az atomerőművek? A társadalom nagyon megosztott ebben a  kérdésben – derül ki a Medián 1200 polgár megkérdezésével május közepén elvégzett országos felméréséből.

Az emberek 46 százaléka a jelentős kockázat miatt negatívan viszonyul az atomerőművekhez, 43 százalék viszont pozitív véleményen van, mert szerintük ezek az erőművek nem szennyezik a környezetűket (1. ábra). Persze az utóbbiak nagy része is csak általánosságban megengedő: biztos, ami biztos, a lakosság háromnegyede ellenezné, hogy a lakóhelye közelében építsenek atomerőművet. 71 százalék ugyanakkor azt is tudja, hogy az atomerőművek a többi erőműnél olcsóbban állítják elő az áramot. Ezért is lehet az, hogy az atomenergiától tartókénál jóval kevesebben vannak, akik az üzemzavarok miatt bezáratnák a Paksi Atomerőművet: ezt a lakosság 22 százaléka támogatná, és közülük is csak minden második tartana ki e mellett akkor is, ha az jelentősen növelné a villamosenergia árát (2. ábra). Nagyobb a bezárást támogatók aránya azok körében, akik nem tudták megítélni, hogy a magyar áramhasználat hány százalékát termeli meg. Erre vonatkozóan egyébként csak minden hatodik megkérdezett adott többé-kevésbé pontos (35 és 45 százalék közötti) becslést (3. ábra).
 
Érdekes, hogy míg a közvéleményt foglalkoztató legtöbb kérdésben a véleményformálás összefügg az emberek legfontosabb szociológiai jellemzőivel, addig Paks ügyében nincs ilyen összefüggés: a különböző lakóhelyű, életkorú vagy iskolázottságú emberek nagyjából azonos módon gondolkodnak az atomerőmű esetleges bezárásáról. A pártpreferencia sem elsősorban az atomerőmű, hanem inkább a kormányzati kommunikáció iránti bizalommal függ össze: az ellenzéki szavazók körében az átlagnál is kevesebben érzik azt, hogy lehet hinni az erőművel kapcsolatos híradásoknak (4. ábra)
 
 
A felmérést 2003. május 16-a és 20-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék. 
 
Diagramok