Kevesebb meglepetés, több vendégjárás
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2009. december 22.

Kevesebb meglepetés, több vendégjárás

A meglepetésnek szánt ajándékok helyett a társasági élet felé kezd eltolódni a karácsonyozás – többek között ez derült ki a Népszabadság részére immár hagyományosan elkészített év végi felmérésünkből.

 
 
A karácsony előtti hetekben minden hatodik ember nagyon sokat gondol a közelgő ünnepekre, és alig néhányan vannak olyanok, akiknek szinte eszébe sem jut a karácsony. Igaz, hogy az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest most kevesebben állították, hogy már hetekkel korábban sokat vagy nagyon sokat járt az eszükben az ünnep, de a felnőttek kétharmada – legalábbis gondolatban – az idén is már december elején elkezdett készülődni. A gazdasági válság ellenére egyébként a legtöbben (tízből hatan) örömmel várják az ünnepet, és a válság előtti utolsó „békebeli” karácsonyhoz képest nem változott a sok tennivaló és kiadás miatt szorongók aránya sem. Az ünnepi készülődés pedig még azokat is örömmel tölti el, akiket a többieknél valamivel jobban sújthat a pénzügyi válság, például devizahitelük van vagy 100 ezer forintot meghaladó bankbetétjük.
 
Öt évvel ezelőtt vizsgáltuk legutóbb, hogy ki milyen stratégiát választ az ajándékozásnál, és a mostani adatok elég nagy változásról árulkodnak (1. ábra). Akkor a legtöbben (a megkérdezettek több mint fele) igyekeztek meglepetést szerezni a szeretteiknek, és viszonylag kevesen voltak (minden hatodik ember), akik előre megbeszélték az illetővel, hogy mit vesznek neki. Mostanra viszont jelentősen megnőtt azok aránya, akik biztosra szeretnének menni: minden negyedik ember előre megbeszéli az érintettekkel, hogy mit ajándékozzon nekik, és már csak tízből négyen kockáztatják a meglepetésszerű ajándékokat. Összességében egyébként a megkérdezettek átlagosan öt-hat embernek vesznek ajándékot, és az erre elkölteni tervezett pénzek átlaga 35 ezer forint. Az összeg évek óta nagyjából ugyanennyi, az infláció ellenére sem növekedett, ami tulajdonképpen a fogyasztási kedv és lehetőség korlátait jelzi.
 
A fenyőfán láthatóan nem akarnak spórolni az emberek: tíz megkérdezettből kilencnek az otthonában állítanak majd fát, és az átlagosan mindössze 5 centiméterrel lesz alacsonyabb a 2004-esnél, de a válság előtti utolsó évhez viszonyítva például nem változott. A fenyőfák magasságát átlagosan 135 centire tervezik az emberek, minden második ember kivágott fát, minden negyedik pedig műanyagot fog díszíteni (2. ábra).
 
Persze nem biztos, hogy a beszélgetés során megfogalmazott tervek mind megvalósulnak, a vásárlások során költhetnek többet az emberek annál, mint amennyit elterveztek, de időközben az is kiderülhet, hogy mégsem engedhetnek meg maguknak annyit. A kérdezés idején a válaszadók 93 százaléka azt állította, hogy elegendő pénzt tudott félretenni a karácsonyi ajándékokra és a teljes ünnepi előkészületekre, és mindössze 6 százaléknyian mondták, hogy ismerőstől fognak kölcsönkérni vagy hitelt vesznek fel. A válság előtti utolsó, 2007-es karácsonyhoz képest egyébként ez sem változott.
 
Könnyen lehet, hogy némelyek kevesebbet fognak költeni vagy kevesebb ismerősüknek vásárolnak ajándékot, de az biztos, hogy a korábbinál többen vannak, akik társaságban szeretnék tölteni az ünnepeket. Az emberek többsége (tízből nyolc) otthon lesz ugyan 24-én este, a 2004-es adatokhoz képest azonban többen mennek vendégségbe. Öt évvel ezelőtt még alig minden nyolcadik ember mondta, hogy karácsony este barátokkal, ismerősökkel, különélő rokonokkal lesz, idén pedig minden hatodik tervezte. Ezzel kapcsolatban persze a társaság öröme mellett anyagi megfontolások is lehetnek a háttérben. Az ünnepi menü viszont érdemben nem változott az elmúlt évek során: a legtöbb ember most is halat (37 százalék) vagy töltött káposztát (20 százalék) eszik 24-én este (3. ábra).
 
A felmérést 2009. december 4-e és 7-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően +/- 2–6 százalék.
Ábrák