A többség már lemondatná Schmittet
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2012. március 06.

A többség már lemondatná Schmittet

A Schmitt Pál ellen felmerült plágiumvádak egyelőre kevéssé mozgatták meg a lakosságot, de relatív többségbe kerültek azok, akik szerint a köztársasági elnöknek le kellene mondania.

Január végére az emberek döntő többsége (87 százalék) értesült a köztársasági elnök doktori disszertációjának kapcsán kirobbant plágiumbotrányról, igaz, közülük csak alig minden negyedik (az összes megkérdezett 20 százaléka) állította, hogy behatóbban is érdeklődött az ügy iránt (1. ábra). Már ebben a kérdésben is tetten érhető a megkérdezettek pártpreferenciájának hatása (a kormánypárti szavazók meglehetősen csekély hányadát, mindössze 15 százalékát érdekelték komolyabban a vádak), de az ügy súlyosságát és lehetséges következményeit illetően is számottevő eltérések mutatkoznak a szavazótáborok között.
 
A lakosság jelentős része (44 százalék) az ország szempontjából is súlyosnak érzi a Schmitt Pál ellen felmerült vádakat, sőt, minden negyedik ember nagyon súlyosnak tartja a helyzetet. Ezzel szemben a magyarok nagyjából egyötöde (21 százalék), bár hallott az ügyről, mégis inkább csekély jelentőségűnek látja – az így vélekedők csaknem fele (47 százaléka) egyébként kormánypárti szavazó. Azok, akik hallottak a plágiumvádakról, egy 0-tól 100-ig terjedő skálára kivetítve átlagosan 61 pontra, vagyis az ország szempontjából a közepesnél súlyosabbnak minősítik a botrányt. Még a problémát leginkább bagatellizáló csoport, tehát a Fidesz-szavazók átlagos véleménye is 42 pontot tesz ki, más szóval szerintük az ügy a közepesnél kevésbé komoly, de egyáltalán nem elhanyagolható. Az pedig talán nem meglepő, hogy azok, akik a kérdésben részletesebben is tájékozódtak, kimondottan súlyosnak ítélik meg a plágiumvádakat (76 pont).
 
Az elnök tisztázó szándékú rádiós interjúja ellenére az első reakciókhoz képest  jelentősen, 39-ről 46 százalékra nőtt a lakosságon belül azok aránya, akik inkább a HVG vádjaiban hisznek, és ezzel szemben mindössze 24 százaléknyian fogadják el a köztársasági elnök állításait (2. ábra). Elgondolkodtató, hogy miközben az államfő decemberhez képest hat százalékpontot veszített népszerűségéből (lásd: Egy ide, egy oda), még a megmaradt támogatóinak is csak 57 százaléka fogadta el az elnök mentségeit.
 
Mindezek ellenére teljesen megosztott a lakosság abban a kérdésben, hogy mennyire kell komolyan kezelni az államfő elleni vádakat: a kormánypárti szavazótábor 71 százaléka úgy véli, nem érdemes nagy ügyet csinálni ebből, ám minden más szavazói csoportban többségben vannak azok, akik szerint ez hosszú távon is árthat Magyarország megítélésének. A botrány kirobbanását követően az első vélemények inkább azzal számoltak, hogy pár hónap múlva már senki nem fog emlékezni, később azonban erősödtek az aggodalmak, és összességében már csaknem ugyanannyian gondolják, hogy az ügy hosszú távon is komoly problémákat okozhat az országnak (41 százalék), mint ahányan csekély jelentőséget tulajdonítanak a vádaknak (42 százalék).
 
Ugyanakkor rövid idő alatt is számottevően (33-ról 41 százalékra) nőtt azok aránya, akik szerint a botrány miatt Schmitt Pálnak le kellene mondania. A kormánypárti szavazóknak mindössze 13 százaléka szorgalmazná Schmitt távozását, azonban minden más választói csoportban egyértelmű többségben vannak az így gondolkodók. A lakosság 38 százaléka (a plágiumbotrányról értesültek 44 százaléka) ugyanakkor nem látja indokoltnak, hogy a köztársasági elnök lemondjon (3. ábra).
 
 
A felmérést 2012. január 20-a és 24-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábrák