Fontosak -  de kivitelezhetőek-e?
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2007. október 18.

Fontosak -  de kivitelezhetőek-e?

Felmérés Gyurcsány hét pontjáról

A miniszterelnök hétpontos, a közélet megtisztítását célzó javaslatcsomagjáról a bejelentést követő hétvégén a polgárok 83 százaléka hallott. Az indítványt a válaszadók egyharmada (32 százalék) sorolta a napirenden lévő ügyek közül a fontosak közé, 6 százalék pedig ezt tekintette a legfontosabbnak. Ezzel a „tisztasági csomag” az események fontossági sorrendjében a hatodik helyre került és valamelyest ellensúlyozta a Zuschlag-ügy jelentőségét, amit október elején az előző hónap legfontosabb témájának tartott a közvélemény.
 
Ami a konkrét kezdeményezést illeti, már a nyilvánosságra kerülését követően végzett 600 fős telefonos felmérésből kiderült, hogy a csomag számíthat a közvélemény támogatására (a hét javaslattal egyenként 71 – 95 százalék értett egyet), a várható hatással kapcsolatban azonban nem igazán derűlátóak az emberek (lásd erről szóló cikkünket). Ez a kettősség ismételten megjelent az október 5-e és 9-e között 1200 fő személyes megkérdezésével készített felmérésben. Az emberek a hét pont mindegyikét fontosnak ítélik (az ezt kifejező százfokú mutató 73 és 88 pont között van), a legfontosabbnak egyébként azt tartják, amely a képviselők jövedelem-elszámolását szigorítaná (1. ábra). A javaslatok megvalósíthatósága tekintetében inkább a kételyek jellemzőek, a százfokú mutató egyik javaslat esetében sem éri el a közepeset (az értékek 39 és 46 pont között vannak).
 
A javaslatok fontosságának megítélése nem függ össze a pártpreferenciával. Ilyen közvetlenül politikai kérdéseknél ez manapság ritkán fordul elő: ebben az esetben alighanem a politikai osztállyal szembeni általános bizalmatlansággal magyarázható. A politikai irányultság hatása a javaslatok realitásának megítélésében jelenik meg: a kormánypártiak mérsékelten optimisták (53-58 pont), az ellenzékiek inkább kétkedőek (39-45 pont) a többiek pedig (azok, akik nem szavaznak vagy parlamenten kívüli pártokra voksolnának) kifejezetten irreálisnak ítélik a javaslatokat (30-38 pont).
 
A felmérést a Medián-Omnibusz keretében 2007. október 5-e és 9-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábra