A budapesti önkormányzati választás esélyeiről
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2002. október 09.

A budapesti önkormányzati választás esélyeiről

A választásokat megelőző nyolcnapos publikációs tilalom előtt készült utolsó Medián-felmérés szerint a fővárosban meglehetősen nagy várakozás előzi meg az önkormányzati választásokat: a szavazókorú népesség 77 százaléka állítja, hogy október 20-án elmegy szavazni.

A főpolgármester-jelöltek közül a hivatalban lévőnek van a legnagyobb esélye: Demszky Gábor a felmérésben megkapta a választani tudó "biztos" szavazók többségének voksait (1. ábra). A szavazók nagy része tisztában van az erőviszonyokkal, hiszen nagy többségük Demszky győzelmét valószínűsíti (2. ábra).
Ha Demszkynek sikerül is újabb négy évre meghosszabbítania hivatali idejét, nem kizárt, hogy nehéz dolga lesz a közgyűléssel, hiszen a testületben az MSZP-nek lesz a legtöbb képviselője, és ma még nehéz lenne megmondani, hogy a szocialisták az abszolút többséget is megszerzik-e, vagy valamivel elmaradnak attól (3. ábra).
Bár egyre kisebbnek tűnik az esély arra, hogy az MSZP főpolgármester-jelöltje visszalépjen, érdekes megvizsgálni, hogy a jobboldal jelöltjével szemben neki, vagy a szabaddemokrata jelöltnek lenne-e nagyobb esélye egy feltételezett párviadalban. A Medián ezt firtató két kérdése alapján egyértelműnek látszik, hogy Schmitt Pállal szemben csak Demszky Gábor mehet viszonylag biztosra (4a.ábra és 4b. ábra
 
 
A kutatást 2002. október 8-án és 9-én egy telefonos omnibusz-felmérés keretében készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, a budapesti szavazókorú népességet reprezentáló 600 fős minta megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a 18 éves és idősebb lakosság nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±4-7 százalék.
Diagramok