Hol az ellen?
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2013. július 11.

Hol az ellen?

Mérsékelt támogatásra számíthatott a magyar társadalomtól az Orbán-kormány szabadságharcának legutóbbi strasbourgi csatája. A Medián kérdésére az országos reprezentatív minta 1200 válaszadójának alig a negyede (24 százaléka) mondta azt május végén, hogy szerinte szükség van erre a „szabadságharcra”, kétharmaduk viszont nem így látja.

 
A HVG számára készített felmérés szerint az állásfoglalás elsősorban a pártkötődéstől függ, de még a Fidesz-szavazók harmada is fenntartását hangoztatta. Meglepőnek tűnhet, hogy az egyébként legradikálisabban unió- és nyugatellenes retorikát hangoztató Jobbik szavazói is csak az országos átlagnak megfelelő arányban képviselik a harcias véleményt. Ez valószínűleg a párt erősödő ellenzéki identitásával magyarázható: a jobbikosok még akkor is ellentmondanak a kormánynak, amikor az az ő szájuk íze szerint beszél. A válaszok megoszlása hosszabb távon is csak mérsékelten ingadozik: az elmúlt másfél év során a szabadságharcot szükségesnek ítélők aránya 2012 januárjában volt a legmagasabb (27 százalék) és ugyanazon év szeptemberében a legalacsonyabb (20 százalék).
 
Az ismétlődő pengeváltások mindenesetre oda vezettek, hogy az Európai Uniót a korábbinál többen látják ellenségesnek Magyarországgal szemben. A legtöbben (és növekvő arányban) egyébként az IMF-től védenék meg a hazát, de mindent egybevetve a feltételezett ellenségek egyre kevesebb emberből váltanak ki negatív érzéseket. Összességében még a leginkább fenyegetőnek vélt szervezeteket és országokat is csak csak minden második szavazópolgár tekinti ellenségesnek, de az olyan szövetséges nagyhatalmak pedig, mint az USA vagy Németország csak egészen szűk kisebbség szemében jelentenek fenyegetést. E tekintetben a kormánypárti szavazók is eléggé megosztottak: csak az IMF, a hitelminősítők és a „nemzetközi pénzügyi körök” váltják ki a fideszesek többségének ellenszenvét.
 
A felmérést 2013. május 24-e és 28-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3 százalék.
Ábrák