Megint zárul az olló
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. november 15.

Megint zárul az olló

Novemberi felmérés a politikai közhangulatról

A közvélemény a jelek szerint megelégelte a politikai helyzet kiélezettségét, és ennek a változásnak a Fidesz a fő vesztese – többek között ez olvasható ki a Medián november elején készült országos reprezentatív felméréséből (1. ábra).

 
Az egy héttel az önkormányzati választás után készült októberi közvélemény-kutatáshoz képest 7 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik biztosra mondják a részvételüket egy „most vasárnapi” választáson, 22-ről 27 százalékra nőtt viszont azoké, akiket „egyáltalán nem érdekel a politika”. A közvélemény „besokallása” módosította a kormányoldal és az ellenzék közötti erőviszonyokat, de az ellenzék belső erőviszonyait is. Az MSZP már októberre túljutott a mélyponton és novemberre stabilizálódott a támogatottsága, a Fideszé viszont jelentős mértékben visszaesett: a választani tudó „biztos” szavazók körében 22-ről 14 százalékra csökkent az előnye a szocialistákkal szemben (2. ábra). Az előző hónapban még „dobogós” Orbán a hatodik helyre csúszott vissza a politikusok népszerűségi listáján, míg a kormánypárti politikusok népszerűsége ‑ ha szerény mértékben is ‑ növekedett. Az emberek többsége (54 százalék) továbbra is úgy gondolja, hogy a miniszterelnöknek le kellene mondania, de novemberben már gyakorlatilag ugyanannyian tartották Gyurcsányt és Orbánt a kormányfői posztra alkalmasabbnak (40 és 41 százalék) – pedig az előző hónapban még 8 százalék volt a Fidesz-elnök előnye (3. ábra). A hangulatváltozás potenciális nyertesének tűnik az MDF is. A kisebbik ellenzéki párt támogatottsága a teljes népességben 6 százalékra nőtt, a választani tudóknak pedig a 8 százaléka szavazna a pártra ‑ amire az elmúlt tíz évben nem volt példa a Medián felméréseiben. Ám többségük nem számít „biztos” szavazónak, így a választani tudó „biztos” szavazók körében csak 5 százalékra számíthat az MDF – éppen annyira, mint a helyzetét ugyancsak stabilizáló SZDSZ.
A politikai állásfoglalásokban bekövetkezett változás szerény mértékű általános hangulatváltozással is együtt jár. Az előző hónaphoz képest egy hajszállal kevesebben mondják, hogy az országban „rossz irányba mennek a dolgok”, és valamelyest nőtt a jó irányt érzékelők aránya (4. ábra).
 
 
A felmérést a Medián-Omnibusz keretében 2006. november 4-e és 7-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.
Diagram