Láthatatlan légió
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2011. május 25.

Láthatatlan légió

Láthatóságimellény-viselet biciklisek körében

Igaz, hogy a szabályok csak rossz látási viszonyok esetén és lakott településen kívül teszik kötelezővé a láthatósági mellény viselését, a kerékpárosok többsége azonban sohasem vesz mellényt, még lakott településen kívül sem. Még így is igaz, hogy a gyerekek és a felnőttek közül is többen veszik föl, mint a sisakot – legalább időnként.

A felnőtt népesség majdnem fele közlekedett kerékpárral az elmúlt 12 hónapban, ami nem jelent változást az egy évvel korábbiakhoz képest. A leginkább a férfiak, a községekben élők és a fiatal inaktívak kerekeznek. A kerékpározás egyébként manapság egyre divatosabb Magyarországon is, főleg a középosztályi fiatalok körében, és mostanra már nemcsak a zöld gondolat jegyében gyakorolják sokan, de a fogyasztói kultúra is megtalálta ezt a szegmenst: egyre több bolt és vállalkozás kínál divatos kiegészítőket, kerékpárdíszítő elemeket, kifejezetten erre a célra tervezett szoknyákat, ruhákat, dizájntárgyakat. Emellett az adatok arra utalnak, hogy a biciklis közlekedésnek egy további motivációja is erősödik: a spórolás lehetősége.
 
Hogy a falusi emberek jóval nagyobb arányban kerékpároznak, mint a városiak, abban nyilván komoly szerepet játszik a rosszabb infrastruktúra, a hiányos tömegközlekedés. Ugyanakkor arra is utal, amit más adat is megerősíteni látszik, hogy a bicikli a középosztályi fiatalok mellett egyre inkább a „szegények járművévé” kezd válni. Gazdasági aktivitás szempontjából korábban is a nem nyugdíjas inaktívak jártak élen a kerékpározásban, mostanra a fiatalok körében a nivellálódás megindulásának jelei mutatkoznak. A kerékpárra gyakrabban ülő fiatalok között egy évvel ezelőtt nem volt még eltérés abban, hogy dolgozó vagy inaktív fiatalról van szó, most viszont jól látható, hogy a tanuló és munkanélküli fiatalok nagyobb arányban bicikliznek, mint a dolgozó társaik. Valószínű, hogy sok háztartásnak mostanra elfogytak az anyagi tartalékai, amihez hozzájön az is, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az elmúlt évben – kiszűrve a szezonális hatásokat, tehát a korábbi évek tendenciáival összevetve – meredeken emelkedett az álláskeresők aránya, közülük pedig minden hatodik-hetedik 25 éven aluli fiatal (1. ábra).
 
A bicajosok jelentős része nagyobb távolságot tesz meg kerékpárral: tízből hárman nemcsak a településükön, hanem azon kívülre is elkerekeznek (2. ábra). Közülük azonban a KRESZ előírásai ellenére sokan nem viseltek láthatósági mellényt. Bár a hatályos szabályozás szerint rossz látási viszonyok, például sötétedés esetén lakott településen kívül kötelező a láthatósági mellény viselése, az összes kerékpáros majdnem hattizede, a lakott településen kívül tekerők négytizede mondta, hogy sosem viseli a mellényt (3. ábra).
 
A felnőttekhez képest valamivel jobb a helyzet a bicikliző gyerekek körében. Egyébként viszonylag sok a kerékpározó gyerek: a gyermeket nevelő válaszadók hattizede mondta, hogy a gyerekei bicikliztek az elmúlt egy évben. Fontos minta lehet a szülő a biciklizésben is: a gyermekes kerékpározók között még többen (76 százalék) számoltak be arról, hogy csemetéjük is kerekezik (4. ábra). Igaz, hogy a felnőttek közül minden hatodik vesz mindig láthatósági mellényt, a gyerekek közül viszont csak minden tizediken van minden alkalommal, de legalább a gyerekek között többen vannak, akikre legalább néhanapján ráadják: a gyerekeknek „csak” majdnem fele nem vesz sosem mellényt, míg a felnőttek közül tízből hatan (5. ábra). Mindemellett valamelyest jó hír, hogy a szintén sok baleset megelőzésére alkalmas biciklissisakhoz képest a gyerekek közül valamivel veszélyeztetettebb tinédzserek láthatósági mellényt sokkal szívesebben húznak, mint a kicsik, vagy mint sisakot. Fejfedőt például tízből hat tini sosem vesz a kerékpározáshoz, mellényt viszont „csak” négy nem hajlandó venni (6. ábra).
 
A nagykorú bringások többsége egyébként ha már láthatósági mellényt húz, akkor nem csak sötétben viseli. A kisebb-nagyobb rendszerességgel mellényben kerekezők kétharmada nappal is hordja időnként, a maradék egyharmad viszont ragaszkodik hozzá, hogy csak sötétedés után tegye ily módon láthatóvá magát. Összességében a minden hetedik csak sötétedés után, minden negyedik időnként nappal is vesz láthatósági mellényt, a nagy többség, tízből hatan viszont sosem vesznek mellényt a biciklizéshez (7. ábra).
 
A felmérést 2011. május 6-a és 10-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
 
Kapcsolódó írások:
 
Ábrák