Hajadonfővel
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2010. augusztus 18.

Hajadonfővel

Felmérés a kerékpárossisak-viselésről

A magyar biciklisták túlnyomó többsége saját bevallása szerint sosem húz sisakot a fejére, ami arra utal, hogy sem a baleseti statisztikák, sem a szabályok megismertetése terén nem könyvelhetnek el sikert a hatóságok és a kerékpáros szervezetek.

Bár a KRESZ immár másfél éve előírja a sisakviseletet a kerékpárral közlekedők számára, a magyar biciklisek túlnyomó része sosem vesz sisakot, amikor nyeregbe száll. A felnőtt népesség nagyjából fele közlekedett biciklivel az elmúlt év során, és közülük csak 3 százaléka húzott a fejére sisakot minden esetben, további 6 százalék pedig az esetek többségében. Ezzel szemben 86 százalék elismerte, hogy sosem veszi fel a biciklissisakot. Biciklivel egyébként leginkább a vidékiek, a fiatalok és azok járnak, akik nem dolgoznak. A sisakviselet fontosságára az iskolákban is jó lenne felhívni a figyelmet, a legfiatalabb felnőtteknek ugyanis a kétharmada közlekedik két keréken (1. ábra). A gyerekek közül is sokan utaznak biciklivel: öt bicajosból egy szokott gyermeket szállítani a saját biciklijén, a gyermeket és biciklit is „tartók” közül pedig tíz emberből hét mondta, hogy a gyereke is szokott kerékpárral közlekedni (2. ábra).
 
Ha gyerekről van szó, valamivel körültekintőbbek a magyarok, de még a gyerekek esetében is riasztóan magas a sisak nélkül biciklizők aránya. Az is igaz, hogy nem feltétlenül jobb a helyzet máshol sem. Bár az időjárás nem mindig kedvező, Finnországban is sokan közlekednek biciklivel. Bár ott a Központi Közlekedésbiztonsági Szervezet tavaly készült és most májusban publikált adatai szerint valamivel többen húztak a fejükre sisakot, mint nálunk, ott is csak a bicajosok egyharmada használt sisakot, és ez nem is változott az elmúlt öt évben. Sőt – mondják a finn elemzők – a finnek még akkor sem teszik ezt gyakrabban, amikor gyereket visznek a biciklijükön, pedig – érvelnek ők – ekkor mutathatnának példát a következő nemzedéknek. Igaz, a nők ott óvatosabbak és gyakrabban húznak fejfedőt a kerekezéshez, Magyarországon ilyen eltérés nem adódott.
 
Talán a felnőtteknél is nagyobb veszélynek vannak kitéve a bicikliző gyerekek, mert például a finn adatok szerint a 10-17 év közöttiek szenvednek a leggyakrabban balesetet, és a biciklishalálok nagyjából fele megelőzhető lett volna egy megfelelő sisakkal. Északi nyelvrokonaink komolyabban is veszik a kerékpáros gyerekek biztonságát: a vázon utazók, illetve az egyedül kerekező kicsik nagyjából kilenctizedére adnak biciklissisakot. Magyarországon viszont csak nagyjából minden ötödik ember húz sisakot a gyerekülésben utazó gyermeke fejére, az egyedül bringázó gyerekére pedig csak minden hatodik. A vázon utazó gyerekek kétharmadán, és az egyedül bicajozó gyerekek felén soha nincs sisak (3. ábra). Bár kevesen vannak, akik gyermekükkel bicikliznek, illetve akiknek a gyerekük kerekezik, az adatok arra utalnak, hogy Finnországhoz hasonlóan nálunk is a tinik fején van ritkábban sisak. A tíz éven aluliak „csupán” felére nem adnak soha sisakot a szülők, minden ötödikre viszont mindig, míg a 10 éven felüli gyerekek esetében tízből hatan sosem húznak sisakot, és csak minden nyolcadikról állították a szülei, hogy mindig sisakkal megy el kerekezni (1. táblázat).
 
A felmérést 2010. június 4-e és 8-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
 
1. táblázat
Sisakviselet a bicikliző gyerekek között, százalék
 
 
minden gyerek
tinik
10 alattiak
mindig szokott sisak lenni a fején
16
13
21
többnyire szokott lenni
15
14
17
többnyire nem szokott lenni
14
15
11
sosem szokott lenni sisak a fején
53
58
49
nem tudja
1
 
2
 
Ábra