A Medián felmérése Szabó Istvánról
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 




KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. január 30.

A Medián felmérése Szabó Istvánról

A lakosság felét eleve nem érdeklik az ügynökügyek, akiket mégis, azok többségének sem változott meg a véleménye Szabó Istvánról azután, hogy ügynökmúltja napvilágra került – többek között ez derül ki abból a 600 fős telefonos felméréséből, amit a HVG megbízásából január 30-án készített a Medián.

Miközben értelmiségi körökben újra és újra vihart okoz, ha lelepleződik valaki az előző rendszer ügynökei közül, a szélesebb közvélemény nagy részét tartósan hidegen hagyja ez a téma: legutóbb már az emberek közel fele mondta azt, hogy egyáltalán nem érdekli, bő egyharmaduk pedig, hogy nem különösebben érdekli, kik voltak ügynökök az előző rendszerben. Nagyjából minden második válaszadó tudott „fejből” megnevezni olyan közéleti szereplőt akinek az ügynökmúltja kitudódott, vagy legalábbis ezzel vádolták. Medgyessy Péter mellett Szabó Istvánt említették a legtöbben, összesen az emberek kétharmada hallott arról, hogy az Oscar-díjas filmrendező ügynök volt az 50-es 60-as évek fordulóján.

Általában véve az emberek fele mondta azt, hogy nem befolyásolja a véleményét az, ha valakiről kiderül besúgó múltja, hatoduk mindenképpen elítéli azokat, akik hagyták magukat beszervezni, egyharmaduk viszont csak a körülmények ismeretében ítélkezne. A közvélemény szemében a leginkább az számít enyhítő körülménynek, ha valakit súlyos fenyegetéssel kényszeríttek arra, hogy ügynök legyen, de azt is viszonylag sokan méltányolják, ha valaki önként hozza nyilvánosságra múltjának ezt a részét. Szabó István esetében azonban lehet, hogy beszervezésének körülményeinél nagyobb súllyal esik latba rendezői pályafutásának megítélése. Összességében az esetről értesültek 23 százaléka mondta azt, hogy csalódott Szabó Istvánban, viszont minél több filmjét látta valaki, annál nagyobb valószínűséggel mondta azt, hogy az ügynökügy nem befolyásolta a véleményét. Egyébként az emberek közel 70 százaléka állította azt, hogy már korábban is ismerte Szabó Istvánt, csaknem minden második legalább egy filmjének a címét is meg tudta mondani, 43 százalékuk pedig látta is valamelyiket - legtöbben az Oscar-díjas Mephisto-t.




KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1.tablazat.060130



Diagramok