Gyöngyösi gumigyár: a fele sajnálja
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. augusztus 22.

Gyöngyösi gumigyár: a fele sajnálja

Bár az elmúlt napokban a közvélemény alapvetően az olimpiára figyelt, a Gyöngyösre tervezett gumigyár ügyéről is hallott az emberek háromnegyede és csaknem minden ötödik említette azt a közelmúlt legfontosabb eseményei között.
 

A tervezett beruházás meghiúsulását a lakosság egynegyede rossz, további egynegyede nagyon rossz hírnek tartja és jóval kevesebben (18 százalék) voltak olyanok, akik örültek a fejleményeknek. Ráadásul az emberek többsége úgy gondolja, hogy az indiai cég valamelyik szomszédos országban fogja megvalósítani a beruházást és csak a bő egyharmaduk bízik abban, hogy végül egy másik magyar település adhat otthont az üzemnek.
 
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a környezeti kockázatokat jelentő beruházás esetleges elmaradását fájlalja a magyar közvélemény: számos nemzetközi összehasonlító vizsgálat kimutatta, hogy a magyar társadalom Európa egyik legmateriálisabb értékrendű - az anyagi jólétet más „magasztosabb” értékek elé helyező - társadalma. Így van ez ebben konkrét esetben is: ha muszáj választani, akkor a többség a környezetvédelem és a munkahelyteremtés céljai közül az utóbbit választja (1. ábra). De persze a többség inkább egyszerre szeretné mindkettőt és minden második bízik is abban, hogy a befektető által beígért korszerű berendezések garanciát jelenthetnek a környezet károsítása ellen.
 
Már ebben az alapkérdésben is kimutatható a véleménykülönbség a jobb- és a baloldali szavazók között: a munkahelyteremtést sokkal fontosabb az MSZP-szavazóinak, míg a Fidesz támogatói a környezetvédelmet említették az átlagosnál nagyobb arányban. Ezt a témát egyébként világszerte a fiatalok és a magasabban képzettek tartják fontosnak, és mindkét csoport az átlagosnál nagyobb arányban található a Fidesz szavazótáborában.
 
Abban a kérdésben nincs véleménykülönbség a szavazótáborok között, hogy elsősorban a Fidesz által kezdeményezett helyi népszavazás miatt hiúsult meg a Gyöngyösre tervezett beruházás (2. ábra). Az MSZP szavazók többsége azonban nagyon helyteleníti a helyi Fidesz lépését, míg a Fidesz szavazók többsége részben vagy egészben egyetért ezzel (3. ábra). Fontos persze megjegyezni, hogy ezek az adatok az ország egészére vonatkoznak, egy Gyöngyösön és környékén végzett felmérés feltehetően más arányokat mutatna.
 
A felmérést 2008. augusztus 19-én készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság lakóhely, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-4 százalék.
Ábrák