Van bocsánat?
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. október 13.

Van bocsánat?

A Medián a parlamenti bizalmi szavazás előtt telefonos felméréssel, az azt követő hétvégén pedig a rendszeres omnibusz-felmérés keretében vizsgálta az esemény lehetséges hatásait a közvéleményre.

A bizalmi szavazás előtt három nappal valamivel többen tartották azt felesleges színjátéknak, mint olyan helyes lépésnek, amivel le lehet zárni a válságot, az esemény után pedig nőtt valamelyest az előbbi véleményt elfogadók aránya (1. ábra). Ennek ellenére a szavazás után többen lettek olyanok, akik a felkínált lehetőségek közül a Gyurcsány-kormány maradását tartanák a legjobbnak – igaz, ezek aránya így is csak lakosság egyharmadát teszi ki (2. ábra). Ez a változás összefügghet azzal, hogy a választók negyede saját bevallása szerint meg tudott bocsátani a miniszterelnöknek, aki parlamenti beszédében a durva kifejezések és egyes politikai hibák miatt megkövette a társadalmat. Ha a megbocsátókhoz hozzávesszük azokat, akik eleve nem érezték magukat megbántva, akkor együttes arányuk szinte hajszálra megegyezik azokéval, akik nem tudnak megbocsátani Gyurcsánynak (3. ábra).
 
A felmérés 2006. október 7-én és 8-án 1200 véletlenszerűen kiválaszott 18 éves és idősebb állampolgár személyes megkérdezésével készült a Medián-Omnibusz keretében. A mintavételből eredő elkerülhetetlen kisebb torzulásokat súlyozással korrigálták, így a válaszok jól tükrözik a felnőtt lakosság véleménymegoszlását.
diagramok