Alacsony részvételi kedv, változatlan erőviszonyok
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2005. június 06.

Alacsony részvételi kedv, változatlan erőviszonyok

Politikai közhangulat - 2005. június

A pártok támogatottságát nem befolyásolta, a politikusok népszerűségében viszont sajátos változásokat hozott a köztársaságielnök-választás előszele. A szavazás előtti napokban a két jelölt népszerűsége nagyjából megegyezett - derül ki a Medián június elején, közvetlenül a államfő-választást megelőző hétvégén készült felméréséből.

A köztársaságielnök-választás előtti hétvégéig nem változott érdemben a politikai közhangulat. A lakosság közel kétharmada továbbra is úgy érzi, hogy az országban "általában véve rossz irányba mennek a dolgok" (1. ábra), a Fidesz-MPSZ a lakosság harmadának, az MSZP a negyedének a támogatását tudhatja maga mögött (2. ábra). A változás legfeljebb annyi, hogy az előző hónappal ellentétben az MSZP szimpatizánsainak szavazási "elszántsága" most nem maradt el a fideszesekétől, így a választani tudó "biztos" szavazók körében 13 százalékra mérséklődött a szocialisták hátránya (1. táblázat). A részvételi hajlandóság egyébként továbbra is igen szerény, június elején 47 százalék volt azok aránya, akik egy feltételezett "most vasárnapi" választáson állításuk szerint biztosan az urnákhoz járulnának.
 
A vezető politikusok közül elsősorban a köztársaságielnök-választásban érintettek kedveltsége változott (2. táblázat). Az előző hónap felívelése után 10 százalékkal csökkent Szili Katalin népszerűsége. A Fidesz-MPSZ híveiben vélhetően ekkorra tudatosult, hogy a házelnök az ellentábor államfőjelöltje, mindenesetre ebben a körben a májusi 47-ről 30 százalékra csökkent a vele rokonszenvezők aránya. Ezt a változást bizonyára elősegítette, hogy eddigre Sólyom László személyében az ellenzéki pártoknak is lett hivatalos jelöltje, akit a köztársaságielnök-választás előtti napokban a szavazópolgárok 68 százaléka ismert és közülük minden második mondta, hogy szívesen látná "fontos politikai szerepben". Az Alkotmánybíróság egykori elnökének népszerűsége gyakorlatilag megegyezett Szili Katalinéval. Alighanem szintén az államfőválasztás körüli feszültségekkel magyarázható Kuncze Gábor és Pető Iván népszerűségvesztése is, ez ugyanis szinte kizárólag az MSZP-szavazók körében következett be. Hosszú hónapok óta viszont először változott kedvező irányba Demszky Gábor főpolgármester megítélése: mivel ez a változás elsősorban a budapesti lakosok körében volt kimutatható, valószínűleg a fővárosban megkezdett, illetve beharangozott nagyobb munkálatokkal függ össze.
 
A felmérést 2005. június 3-a és 6-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázat

2. táblázatDiagramok