www.median.hu 
2019. július 24. 


A MEDIÁN
Politika
Gazdaság
Média
Társadalom

Keresés

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 

A budapesti közhangulat egy héttel az önkormányzati választás előtt

A Medián 2006. szeptember 24-én a budapesti szavazókorú népességet reprezentáló 1000 fős minta személyes megkérdezésével felmérést készített a szavazási szándékokról és a feszült belpolitikai helyzetről.

A miniszterelnök májusi beszédének nyilvánosságra kerülése, a budapesti tüntetések és rendzavarások csak szerény mértékben befolyásolták a fővárosiak szavazási szándékát a közelgő önkormányzati választáson. A főpolgármester-jelöltek versenyét továbbra is Demszky Gábor vezeti, aki egy hajszállal még növelte is az előnyét Tarlós Istvánnal szemben - a szeptember közepén mérthez képest a teljes népességben a jelenlegi városvezető támogatottsága két százalékkal nőtt, fő kihívójáé pedig egy százalékkal csökkent. Demszky újraválasztási esélyeit növeli az is, hogy a szavazói – a nyári felmérésekben tapasztaltakkal szemben -  valamivel nagyobb arányban mennének el szavazni, mint Tarlós István támogatói. A kiélezett politikai helyzet a jelek szerint nem kedvez a kisebb pártok jelöltjeinek: az MDF-es Katona Kálmán támogatottsága csökkenő tendenciát mutat, a többi jelölt támogatottsága alig kimutatható. A Medián számításai szerint egy héttel a választás előtt az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a főpolgármester-választáson Demszky Gábor a szavazatok 49, Tarlós István 41, Katona Kálmán pedig 6 százalékát kapja. Kevésbé látszik biztosnak a fővárosi közgyűlési választás eredménye, bár az elmúlt hetek történései ezen a téren sem hoztak érdemi változást: a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a két nagy párt nagyjából egyforma eredményt fog elérni, de az SZDSZ-szel együtt a két kormánypárt megőrizheti többségét a testületben.

Bár a budapestiek nagyobb része a kormánypártokra szavazna, Gyurcsány májusi beszédével és az azt követő tüntetésekkel kapcsolatban viszont a többség inkább az ellenzék által megfogalmazott véleményekkel ért egyet. Negyven százalékuk a kormányoldalt teszi felelőssé a fővárosban elszabadult indulatokért és csak fele ennyien az ellenzéket. A Fidesz-szavazók túlnyomó többsége szerint a miniszterelnöknek le kellene mondania, a kormánypártiak hasonló arányú többsége szerint azonban nem. A teljes budapesti népességben 44-37 az arány a lemondást pártolók javára, elsősorban azért, mert a pártpreferenciával nem rendelkezők körében is ebbe az irányba billen a mérleg. 
Grafikonok