Kiegyensúlyozott erőviszonyok a fővárosban
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. január 06.

Kiegyensúlyozott erőviszonyok a fővárosban

A kormánypártok elmúlt másfél évben bekövetkezett népszerűségvesztése a fővárosban jóval kisebb volt, mint országosan, így 2007 végén nagyjából ugyanannyian szavaztak volna a kormánypártokra, mint az ellenzékre – derül ki a Medián tavaly év végén készített budapesti felméréséből.

 
A fővárosi szavazók párthűsége a jelek szerint sokkal erősebb, mint a vidéken élőké, a Medián által az elmúlt években készített felmérések és a parlamenti választások fővárosi eredményei is meglehetősen tartós képet mutatnak (1. ábra). A kormánypártok elmúlt másfél évben bekövetkezett népszerűségvesztése természetesen Budapesten is bekövetkezett, ám az országosnál jóval kisebb mértékben.
 
A 2006-os parlamenti választás óta a kormánypártok elveszítették támogatóik körülbelül egyhatodát, ám ez a visszaesés már az önkormányzati választások előtt bekövetkezett és jóval kisebb volt az országos szinten mért változásnál. Igaz, a Fidesz támogatói sokkal elkötelezettebbek – 61 százalékuk állította, hogy biztosan részt venne egy „most vasárnapi” választáson, miközben az MSZP-szavazók körében csak 53 százalék ez az arány –, így a választani tudó „biztos” szavazók körében az ellenzék nagyobbik pártja egyértelműen vezet a nagyobbik kormánypárt előtt (2. ábra). A Medián 2002-os parlamenti, továbbá a 2006-os parlamenti és önkormányzati választási előrejelzései azonban azt mutatják, hogy az összes választani tudó szavazó válaszai alapján készített becslések közelebb esnek a valós eredményekhez, mint azok, amelyekben csak magukat biztos szavazóknak mondók válaszait vesszük figyelembe. A pártok közül választani tudók körében a Fidesz támogatottsága hat százalékkal nőtt a parlamenti választás óta, így 2007 végén a fiataldemokraták és a szocialisták támogatottsága nagyjából megegyezett, az SZDSZ az országos átlagnál jóval nagyobb, a többi párt pedig nagyjából annak megfelelő tábort tudhat maga mögött. A parlamenti választáshoz hasonló támogatottsági arányokat mutatnak a fővárosi közgyűlési szavazási szándékok is (3. ábra).
 
A szavazótáborok relatív stabilitása abból is látszik, hogy míg országos szinten a megszorító intézkedések bejelentése után az MSZP a hátrányosabb helyzetű társadalmi csoportokban veszítette a legtöbb szavazatot, a Fidesz pedig itt szerzett leginkább új támogatókat, addig Budapesten a jobboldal továbbra is a budai belső kerületekben, a diplomások és a magas jövedelműek körében áll a legjobban. Az egész országra jellemző kedvezőtlen közhangulat kialakulásával párhuzamosan a fővárosban a főpolgármester munkájával való elégedettség is csökkent, ám az országos politika bizalomvesztésénél jóval kisebb mértékben. 2006 januárjában a fővárosiak átlagban a közepesnél valamivel rosszabbra, 100 fokú skálán mérve 46 pontra értékelték Demszky Gábort, azóta ez az „osztályzat” 7 pontot romlott, mégpedig az ellenzéki szavazók és a „bizonytalanok” véleményváltozása miatt (4. ábra).
 
A felmérést 2007. november 16-a és december 2-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a főváros felnőtt népességét reprezentáló 2000 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a fővárosi szavazókorú lakosság kerület, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±1-5 százalék.
Ábrák