Az ásványvíz forradalma
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. szeptember 22.

Az ásványvíz forradalma

Friss felmérés az italfogyasztási szokásokról

A leggyakrabban ásványvizet isznak a magyarok, ezen belül is elsősorban a szénsavasat szeretik – derül ki a Medián szeptember elején felvett adataiból.

A szeszes italok közül a sör és a bor fogy a leggyakrabban: az előbbit a felnőttek 18, az utóbbit 13 százaléka fogyasztja hetente legalább egyszer. Bevallásuk szerint tömény szeszesitalhoz ritkán nyúlnak a válaszadók, de ezek közül a pálinka a legnépszerűbb (1. és 2. ábra).
 
Ami a rendszeres (hetente legalább egyszeri) fogyasztást illeti, ásványvizet isznak a legtöbben: csaknem minden második felnőtt. Az ásványvizet fogyasztók aránya az elmúlt tizenkét év során a másfélszeresére nőtt, mégpedig úgy, hogy 1995 és 1999 között számottevő mértékben csökkent, azóta viszont szinte megduplázódott. A korábbi legnépszerűbb italféleségek, a szénsavas üdítőitalok és a gyümölcslevek fogyasztóinak aránya közel azonos, azonban míg az utóbbiak közönsége csak mérsékelten és lényegében egyenletesen csökkent 1995 óta, addig a szénsavas üdítőitalokat rendszeresen fogyasztók aránya alig több mint kétharmadára apadt, úgy, hogy 1997 és 1999 között 13 százalékpontot zuhant (3. ábra).
 
Az alkoholtartalmú szomjoltók közül a sör fogyasztói aránya enyhén csökkent, a boré a teljes időszakot tekintve a kétharmadára zsugorodott, de az 1997 és 1999 közötti zuhanás óta stabilizálódott.
 
 
Forrás: Medián-Omnibusz, személyes kérdőíves felmérés 1200 fős országos reprezentatív mintán, 2006. szeptember 8-12. 
Diagramok