Önök kérték
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2014. január 15.

Önök kérték

Medián-elemzés a HVG számára az ellenzéki megállapodáshoz vezető útról

  
Elkerülhetetlennek látszott a kártyák újraosztása, mivel közel öt hónap után nyilvánvalóvá vált, hogy nem hozta meg a remélt áttörést az MSZP és az Együtt‑PM szövetség tavaly augusztusi megállapodása. Sőt, a trendek kifejezetten a kormányváltásra törekvők kárára alakultak, hiszen miközben az ellenzéki pártok támogatottsága jóindulattal is csak stagnált, a Fideszé szinte egyenletesen nőtt. A Medián felmérései szerint a kormánypárt 2012 nyarán volt a mélyponton (júniusban a szavazókorú népesség 21 százalékát tudhatta maga mögött), de egy évvel később, az ellenzéki szövetségkötés előtt már 30, decemberben már 37 százalékon állt. És nemcsak a pártválasztásokban, hanem a közhangulat minden mutatóját tekintve is hasonló lefutású görbéket találunk: az Orbán-kormány teljesítményével másfél éve a lakosság 18 százaléka, fél éve 34 százaléka, legutóbb pedig már 41 százaléka volt többé-kevésbé elégedett, és másfél év alatt nagyjából ugyanilyen mértékben (13-ról 36 százalékra) nőtt azok aránya is, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok.
 
Ezeknél is nyugtalanítóbb lehet az ellenzék számára, hogy az elmúlt néhány hónapban rohamosan csökkent azok száma, akik esélyt adnak a kormányváltásnak, miközben a Fidesz 2014-es győzelmét immár abszolút többség tartja valószínűnek (1. ábra). Tavaly tavasszal az utóbbi arány még csak 40 százalékos volt. Jelentősen csökkent az ellenzéki szavazótáborok „önbizalma” is: tavaly márciusban a kormányváltást óhajtó szavazók 53 százaléka, most már csak 42 százaléka bízik valamelyik ellenzéki párt győzelmében. Egyébként időközben maguk a kormányváltók is kevesebben lettek: tavaly tavasszal még a szavazópolgárok 55 százaléka mondta, hogy nem szeretné, ha 2014 után is maradna a jelenlegi kormány, decemberben már csak a relatív többség, 46 százalék vélekedett így. Persze ezek közül is csak minden második (24 százalék) biztos abban, hogy a baloldali, illetve mérsékelt ellenzékre adná a voksát: 8 százalék „most vasárnap” a Jobbikra szavazna, 14 százaléknak egyelőre nincs pártja, vagy nem árulja el a terveit.
 
Az utóbbi időben döntő mértékben változott a politikusok népszerűségi listája is. Még tavaly tavaszig a regnáló miniszterelnököt a Medián felméréseiben rendre megelőzte hol Bajnai Gordon, hol Mesterházy Attila, május óta minden hónapban Orbán Viktorról mondják többen, hogy szívesen látnák a jövőben „fontos politikai szerepben”. A két említett ellenzéki vezető között zajló különmeccs váltakozó eredményeket hozott, és ha általános népszerűségben az MSZP-elnök többször megelőzte is az Együtt 2014 első emberét, Bajnait általában többen tartották alkalmasnak a miniszterelnök-jelöltségre, mint Mesterházyt. Az utóbbi időben viszont ez a versenyfutás is szorosabbá vált, és a legutóbb már gyakorlatilag fej-fej mellett álltak. Mint ahogy akkor is, amikor tavaly decemberben a Medián arról kérdezte a kormányváltásra törekvő választókat, hogy kit tennének egy közös ellenzéki lista első öt helyére (2. ábra). Ennek a listának az élmezőnye ugyanakkor azt is mutatja, hogy a most kedden létrejött többpárti megállapodás elég jól tükrözi a „népakaratot”, legalábbis az ellenzéki választók óhaját: a közvélemény-kutatás első hat helyezettje közül csak Bokros Lajos nem került be az összefogásban szerephez jutott politikusok közé.
Ábrák