www.median.hu 
2017. május 23. 

Legfrissebb kutatásainkból


Begyűjtőpárt
Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon
Olimpia: csökkenő lelkesedés
Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk
A helyzet változatlan
Jobb félni?
Menekültválság: Fidesz fel, Jobbik le
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon
Bizalmitőke-vesztés
SurPRISE – megfigyelés, magánszféra és biztonság
Két választás között
Rejt a pálya
Se nem hozott, se nem vitt
Paksi bővítés: súlyos fenntartások

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 

Begyűjtőpárt

A 2015-ös év politikai folyamataiból egyértelműen a Fidesz és személyesen Orbán Viktor került ki győztesen – állapította meg a HVG számára készített friss Medián-elemzés.
 

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 

Olimpia: csökkenő lelkesedés

A magyarok csupán kisebb része támogatja, hogy Budapest pályázzon a 2024-es nyári olimpia rendezésére. A téma meglehetősen átpolitizált.
 

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Felmérés Budapest olimpiai pályázatának megítéléséről

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

A helyzet változatlan

Nem történt drámai változás a pártok erőviszonyaiban, bár kisebb elmozdulások kiolvashatók a hvg-ben nyilvánosságra hozott idei első felmérésünkből.
 

Jobb félni?

Medián-felmérés a menekültválságról

Mint az várható volt, a korábban nem tapasztalt méretű migrációs hullám erőteljes hatással van a magyar lakosság idegenekkel és bevándorlással kapcsolatos nézeteire, egyszersmind a választási preferenciákra is. Míg 2015 előtt a bevándorlást a magyarok nem sorolták a legégetőbb társadalmi problémák közé, a helyzet már májusra megváltozott, amikor az Eurobarométer felmérése szerint a magyar válaszadók az EU és Magyarország legfontosabb kihívásai egyikeként említették a migrációt. A kutatás a migránsokkal szemben erősebb távolságtartásról tanúskodik, mint amit a többi európai országban mértek, ám a némileg hasonló helyzetben lévő Görögországénál és Olaszországénál a magyarországi elutasítás mégis mérsékeltebb. A mostani adatok azonban a friss nemzetközi adatok hiánya és a migrációs válság súlyosbodása miatt sem összevethetőek más országokéival.
 

Menekültválság: Fidesz fel, Jobbik le

A nyári hónapok politikai fejleményeiből a Fidesz profitálhatott a legtöbbet: a kormánypárt népszerűsége négy hónap alatt 28-ról 32 százalékra nőtt, míg a pártot határozottan elutasítók aránya 45-ről 40 százalékra csökkent.
 

A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon

A Medián és a Mérték Médiaelemző Műhely a közelmúltban mutatta be annak a közös kutatásnak az eredményeit, amely két hullámban, összesen 2400 szavazókorú személy személyes megkérdezésével vizsgálta a magyar lakosság politikai tájékozódását.  

Bizalmitőke-vesztés

 

Kétéves mélypontra került a kormányoldalba vetett bizalom – derül ki a hvg számára március végén készített Medián-felmérésből.  

Két választás között

A „győzteshez húzás” klasszikus jelensége és a politikai közhangulat számottevő javulása – röviden így foglalható össze a Medián két választás közötti, április utolsó hétvégéjén készült felmérésének eredménye.  

Rejt a pálya

A Medián választási előrejelzése április 6-ára

A választási kampány hajrájában nem a Fidesz újabb győzelme, hanem annak mértéke a kérdés. A Medián március második felében, már az előrejelzés igényével készült felmérése szerint a kormánypárt a teljes népesség 36 százalékának, és ezen belül a választani tudó „biztos” szavazók 47 százalékának támogatását tudhatja maga mögött.  

Se nem hozott, se nem vitt

A közelgő választások érezhetően felpezsdítették a szavazóközönséget, a legutóbb ugyanis 2010 tavaszán volt olyan magas a választók aránya, mint most, amikor az emberek több mint háromnegyede (76 százalék) támogatja valamelyik pártot (1. ábra).
 

Paksi bővítés: súlyos fenntartások

Január végén, közel két héttel a miniszterelnök moszkvai tárgyalásai után a magyar lakosság 82 százaléka tudott a paksi atomerőmű orosz részvétellel történő bővítésének tervéről.