Van-e mélyebb gödör?
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. szeptember 22.

Van-e mélyebb gödör?

Gazdasági várakozások 2002 és 2006 között

Az idei parlamenti választást követő mélyrepülés után stabilizálódni látszanak a lakosság gazdasági várakozásai. Ábránkon jó négy és fél év hangulati hullámzásai láthatók. 

Április és július között soha nem látott mértékben, az elmúlt tíz év negatív rekordját megdöntve romlott a lakosság gazdasági helyzetértékelése, ez után azonban már nem következett be érdemi változás.  Az emberek elsöprő többsége a saját háztartása anyagi helyzetének romlásától tart, de ennél is többen gondolják, hogy az elkövetkező 12 hónapban romlani fog az ország gazdasági helyzete.
 
Az emberek gazdasági helyzetértékelésében persze nem különülnek el élesen a múltra és a jövőre, illetve az ország és a saját háztartásuk helyzetére vonatkozó vélemények. Így a lakosság gazdasági közhangulatát a leginkább úgy fejezhetjük ki, ha válaszadónként kiszámítjuk a négy kérdésre adott válasz átlagát, majd azt vetítjük ki a teljes népességre. Az így kapott konjunktúraindex értéke az elmúlt évtizedben csak a 2002-es választás idején lépett át a pozitív tartományba, és ez év júliusában volt a legalacsonyabb.
 
Forrás: Medián-Omnibusz, személyes kérdőíves felmérések havonta más és más 1200 fős országos reprezentatív mintákon.
Diagramok