A kordon a közvéleményt is megosztja
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2007. február 05.

A kordon a közvéleményt is megosztja

 

Az elmúlt hét végén szinte mindenki (a felnőtt népesség 94 százaléka) tudott arról, hogy a Fidesz képviselői pénteken a parlament előtt lebontották a rendőrség által hónapokkal korábban felépített kordont - derül ki februári felmérésünkből.

 
A megkérdezettek többsége, 53 százaléka azzal az állásponttal ért egyet, hogy „a fideszesek helytelenül jártak el, mert ezzel a törvényes rendnek mondtak ellent”, míg bő egyharmaduk osztja azt a nézetet, hogy „helyesen tették, mert a rendőrség jogellenesen építette meg a kordont”. Természetesen ebben a kérdésben is érvényesül a párthovatartozás véleményformáló szerepe, de nem teljes mértékben. Az nem meglepő, hogy a kormánypárti szavazók elsöprő többsége helyteleníti a pénteki akciót, de annál érdekesebb, hogy az ellenzékiek körében sem elhanyagolható a kritikus vélemények aránya (1. ábra). Figyelemre méltó végül, hogy azok körében, akiknek nincs pártkötődésük (akiket sokszor „bizonytalanoknak” szoktak nevezni), jelentős többségben vannak a rendőri kordon lebontását helytelenítők.
 
A Kossuth tér tartós körbekerítésének megítélése ugyanakkor egyáltalán nem egyértelmű. A közvélemény ugyanis nagyon megosztott abban a kérdésben, hogy helyes volt-e a kordon újbóli felállítása: ezt gyakorlatilag ugyanannyian helyeslik, mint ahányan ellenzik (2. ábra).
 
A felmérést 2007. február 2-án és 3-án készítette a Medián 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A súlyozás után a válaszok megoszlása pontosan tükrözi a felnőtt népesség véleménymegoszlását, a közölt adatok hibahatára a válaszolók számától függően + 3-5 százalék.
Ábrák