A helyzet változatlan
www.median.hu 
2017. május 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Begyűjtőpárt

A 2015-ös év politikai folyamataiból egyértelműen a Fidesz és személyesen Orbán Viktor került ki győztesen – állapította meg a HVG számára készített friss Medián-elemzés.
 

Jobb félni?

Mint az várható volt, a korábban nem tapasztalt méretű migrációs hullám erőteljes hatással van a magyar lakosság idegenekkel és bevándorlással kapcsolatos nézeteire, egyszersmind a választási preferenciákra is. Míg 2015 előtt a bevándorlást a magyarok nem sorolták a legégetőbb társadalmi problémák közé, a helyzet már májusra megváltozott, amikor az Eurobarométer felmérése szerint a magyar válaszadók az EU és Magyarország legfontosabb kihívásai egyikeként említették a migrációt. A kutatás a migránsokkal szemben erősebb távolságtartásról tanúskodik, mint amit a többi európai országban mértek, ám a némileg hasonló helyzetben lévő Görögországénál és Olaszországénál a magyarországi elutasítás mégis mérsékeltebb. A mostani adatok azonban a friss nemzetközi adatok hiánya és a migrációs válság súlyosbodása miatt sem összevethetőek más országokéival.
 


Menekültválság: Fidesz fel, Jobbik le

A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon

Bizalmitőke-vesztésKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2016. február 08.

A helyzet változatlan

Nem történt drámai változás a pártok erőviszonyaiban, bár kisebb elmozdulások kiolvashatók a hvg-ben nyilvánosságra hozott idei első felmérésünkből.

A Fidesz támogatottsága jelenleg is a két hónappal korábbi szinten, 34 százalékon áll, és a kormánypárt ezzel továbbra is magáénak tudhatja a választani tudó „biztos” szavazók abszolút többségét. Az MSZP népszerűsége a novemberben mért kimondottan alacsony szintről két százalékpontot növekedett, így a párt most a teljes népesség 9 százalékának támogatására számíthat. A második erő azonban továbbra is a Jobbik, amely 14 százalékával nagyjából másfélszer annyi szimpatizánst tudhat maga mögött, mint a szocialisták. Ráadásul a válaszadók mindössze 41 százaléka tartotta kizártnak, hogy a Jobbikra szavazzon, a párt elutasítottsága öt évvel ezelőtt volt utoljára ilyen alacsony szinten. Eközben a DK népszerűsége visszaállt a szeptemberben mért 4 százalékra, miután a novemberben mért két százalékpontos erősödést most ugyanekkora visszaesés követte.
 
Az elmúlt évek ingadozásai után a kormány teljesítményének megítélése most szinte pontosan ugyanazon a szinten áll, mint két évvel ezelőtt: 43 százaléknyian gondolják úgy, hogy a kabinet jó munkát végez. Az általános közhangulat is a két évvel ezelőtti szinthez hasonlítható: az emberek 39 százaléka szerint jó irányba, míg 54 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. Erős azonban a megosztottság: míg a fideszesek 86 százaléka optimista, a más pártot támogatók 87 százaléka és a pártpreferenciával nem rendelkezők kétharmada borúlátó.
 
A felmérést 2016. január 22-e és 27-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3.
Galéria