Sokan szoronganak
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. december 22.

Sokan szoronganak

Felmérés a karácsonyi készülődésről

A többség az idén is már hetekkel korábban sokat gondolt a karácsonyra, ám ennek a hátterében gyakran az áll, hogy előre szoronganak az ünnepi kiadások miatt. Ha választani kell, az emberek inkább ajándékra költenek kevesebbet, mint az ünnep egyéb velejáróira. A leginkább azok számítanak nehezebb karácsonyra, ahol sok gyerek van a háztartásban – derül ki a Népszabadság számára most is elkészült hagyományos karácsonyi felmérésünkből.

 
A korábbi évekhez hasonlóan nemcsak a gyerekek, de a felnőttek többsége is már hetekkel korábban sokat gondol a karácsonyra. Egészen pontosan a népesség felének sokszor, minden hatodiknak pedig nagyon sokszor ezen jár az esze. A mostani évben a gyakori rágondolás egyik magyarázata az aggodalom és a szorongás. Főleg azokban a háztartásokban van ez így, ahol a napi megélhetés is sok nehézséggel jár, illetve ahol a felnőttek számára egyfajta kötelező penzum a karácsonyfáról, lakásdíszítésről, ünnepi ebédről és ajándékokról való gondoskodás, tehát a sokgyerekes háztartásokban. És erre utal az is, hogy a devizahiteles háztartásokban, amelyeket a pénzügyi válság az átlagosnál is jobban érint, már egy hónappal előbb másoknál is többet gondolnak a karácsonyra. Összességében egyébként 2004-ben még csak tízből három ember várta a sok tennivaló és kiadás miatt szorongással az ünnepeket, az idén pedig már tízből négyen, bár még mindig többen vannak, akik örömmel néznek elébe (1. ábra).
 
Ha már le kell faragni a kiadásokból, a legtöbb ember inkább az ajándékokon spórol, mintsem az ünnep más külsőségein, például a karácsonyi vacsorán, a lakás feldíszítésén vagy a karácsonyfán. Nagyjából egyébként a válaszadók fele ugyanannyit szándékozik költeni ajándékokra és más karácsonyi kiadásokra is, mint tavaly (2. ábra). Nadrgászíjhúzásra leginkább a nagycsaládosok és az alsó jövedelmi csoport tagjai készülnek. Olyanok pedig csak elvétve akadtak, akik nagyobb kiadást terveztek idén az ajándékozásra (8 százalék) vagy a többi ünnepi velejárókra (12 százalék).
 
A pénzügyi válság a fenyőfaárusok megélhetését nem veszélyezteti, ezen nemigen spórolnának az emberek, esetleg csak alacsonyabb példányokat fognak választani. A korábbi évekhez hasonlóan most is szinte minden otthonban lesz karácsonyfa: tízből kilenc ember legalábbis erre készült néhány héttel az ünnep előtt. A Medián adatai szerint a korábbi években némileg csökkent a kivágott fenyőt vásárlók aránya, ám ez nem annyira „ökoérzékenységből”, mint inkább kényelemből és spórolásból alakult így, tehát a cserepes fák arányát nem növelte, csak a műanyagokét. Idén viszont  megint a kivágott fenyő hívei gyarapodtak (61-ről 64 százalékra) és csökkent valamelyest a műanyag fát díszítők csoportja (31-ről 27 százalékra). Ugyanakkor az is igaz, hogy a műanyag fenyő csak hosszabb távon éri meg igazán, a vásárlásnál még általában többszöröse az ára az ugyanakkora méretű élő fenyőének.
 
Néhány héttel az ünnep előtt a legtöbben már biztosak voltak abban, hogy rendelkeznek az elkölteni kívánt pénzzel (3. ábra). Minden tizedik ember azonban úgy vélte, hogy kölcsönre, hitelre lesz szüksége vagy bizonytalan azzal kapcsolatban, miből fogja lebonyolítani a karácsonyozást. A többségnek ráadásul nemcsak az ajándékozáshoz van szüksége pluszforrásra, hanem a teljes ünnepi előkészületek kölcsönre vagy hitelfelvételre késztetik. Akik ilyen típusú többletforrást akarnak bevonni, azok többnyire baráti szívességre számítanak, és csak kevesen fordulnak a pénzügyi válság óta hitelt amúgy is nehezen nyújtó bankokhoz. A leggyakrabban egyébként a nagycsaládosok és a legkevesebb pénzből élő háztartások tagjai kérnek kölcsön a karácsonyozás miatt. Ráadásul az olyan háztartásokban, ahol három vagy több gyerek van, tavaly óta többen érzik kevésnek a pénzüket és tervezik azt, hogy kölcsönt kérnek az ünnepek lebonyolításához.
 
A felmérést 2008. december 5-e és 9-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
 
Kapcsolódó cikkek:
Ábrák