A pártkötődéstől függ a bizalom
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. november 16.

A pártkötődéstől függ a bizalom

Változott a rendőrség megítélése

A szeptemberi és októberi fejlemények nyomán egyedül a rendőrség érezheti vesztesnek magát – legalábbis ami a közvélemény ítéletét illeti. A Medián novemberi felmérésének kérdőívében szereplő 17 politikai, gazdasági, társadalmi és jogi intézmény valamint fegyveres testület közül egyedül a rendőrség iránti bizalom csökkent jelentősen, a többi intézmény vagy megtartotta, vagy még növelni is tudta társadalmi elfogadottságát (1. táblázat).

 
Így viszont októberről novemberre a rend őrei a hatodikról a tizedik helyre estek vissza az intézmények bizalmi rangsorában. Ráadásul ez idő alatt még a társadalmi közbizalom szempontjából az egyik sereghajtónak számító és az események kapcsán sokat kritizált kormány is növelni tudta hitelességét az emberek előtt.
 
A rendőrség iránti bizalom egyébként az elmúlt tizenhat évben folyamatosan magas, különösen ahhoz képest, hogy a rendszerváltás előtt a Kádár-rendszer rendőrsége igen népszerűtlen volt. A rendőrség bizalmi indexe a kilencvenes évek elejétől az évtized végéig minden évben meghaladta az összes intézmény iránti bizalom átlagos értékét, majd rövid visszaesés után 2003-tól ismét az átlagos bizalom fölé került. Ráadásul az elmúlt három évben általában mindig kedvezőbb értékelést kapott, mint a felmérésekben szereplő másik fegyveres testület, a hadsereg (1. ábra).
 
A rendőrség reputációja a közvélemény szemében most ősszel azért csökkent statisztikai értelemben is jelentősen, mert jócskán veszített a bizalomból a Fidesz szavazóinak körében és egyes társadalmi-demográfiai csoportokban (2. ábra). Ez utóbbiak mind olyan csoportok, amelyekben a többiekhez képest jóval magasabb a Fidesz támogatóinak aránya. Említést érdemel még, hogy a rendőrség iránti bizalom visszaesett a nők körében is, aminek valószínűleg az az oka, hogy ők érzékenyebbek a fizikai agresszió látványára.
 
A felmérést 2006. november 4-e és 7-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.
Diagramok