CIVISTI – A polgárok elképzelései a tudomány, a technológia és az innováció jövőjéről V.
www.median.hu 
2019. július 24. 
A MEDIÁN
Hírek, újdonságok
Politika
Gazdaság
Média
Társadalom

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2010. július 14.

CIVISTI – A polgárok elképzelései a tudomány, a technológia és az innováció jövőjéről V.

Nemzetközi szakmai workshop

A Medián egy európai uniós konzorcium tagjaként vesz részt abban a kutatásban, amely az Európai Bizottság számára gyűjti össze az uniós polgárok, a tudomány és a technológiai fejlesztések szakértői és szakpolitikusai által közösen megfogalmazott javaslatokat az európai uniós kutatások jövője és demokratikusabbá tétele érdekében.

A CIVISTI-kutatás során az európai uniós polgárok által elkészített jövőképekből a tudomány, a technológia és az innováció szakértői kutatási kérdéseket és ajánlásokat fogalmaznak meg az Európai Bizottság számára. Ehhez összegyűjtöttük és angolra fordítottuk a hét országban, Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Dániában, Finnországban, Magyarországon és Máltán a polgárok által megfogalmazott jövőképeket, és egy áttekintő elemzéssel együtt átadtuk őket a szakértőknek. A szakértőknek az volt a feladatuk, hogy – a polgárok találkozóihoz hasonlóan – csoportban, párokban és egyénileg dolgozzanak a polgárok által megfogalmazott történeteken. A CIVISTI-kutatásnak ezt a fordulóját június 14-e és 16-a között rendeztük meg Bulgáriában.
 
Szófiában 20 nemzetközi szakértő: tudósok, szakpolitikusok, kutatási és fejlesztési szakértők és a témában érintett személyek ásták bele magukat a polgárok által megfogalmazott jövőképekbe. A szakértők e jövőképek alapján ajánlásokat fogalmaztak meg az európai kutatás és technológia alakítói, illetve a 8. Keretprogram részére. Mielőtt ezeket az ajánlásokat átnyújtanánk az Európai Bizottságnak, a CIVISTI-kutatásban részt vevő polgároknak lehetőségük van arra, hogy véleményezzék a javaslatokat. A polgárok második találkozóján, amelyre mind a hét országban idén októberben kerül majd sor, újra összejönnek a jövőképeket kidolgozó polgárok, hogy megbeszéljék és fontosságuk szerint rangsorolják a javaslatokat.
 
Mindeközben az Európai Bizottság már nekilátott, hogy kialakítsa új európai kutatási programját, és jelezte számunkra, hogy munkatársaik kíváncsian várják a CIVISTI-projekt eredményeit. Ez a kutatás azért különleges, mert először fordul elő, hogy megkérdezik az uniós polgárokat, mielőtt meghatároznák, hogy mire fordítják az európai kutatási pénzeket.
 
Kapcsolódó írások:
Kép-2010.június