„Népünk olyan egységes…”
www.median.hu 
2019. július 20. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. október 19.

„Népünk olyan egységes…”

Nagy Imre a legkevésbé megosztó 20. századi történelmi alak

A 20. század történelmi személyiségei közül Nagy Imre osztja meg a legkevésbé a jelenkori közvéleményt – derül ki a Medián tavaly nyáron készített felméréséből. A mártír miniszterelnök az emberek 52 százaléka szerint pozitív szerepet játszott a magyar történelemben és csak 7 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét (1. ábra).

Bár Antall Józsefről és Kádár Jánosról is nagyjából hasonló arányban nyilatkoztak pozitívan, az előbbiről csaknem kétszer, az utóbbiról pedig csaknem háromszor annyian mondtak negatív véleményt, mint Nagy Imréről. Ráadásul az ő megítélésében teljes az egyetértés a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között, míg Antall és főleg Kádár szerepének értékelése részben a pártszimpátia függvénye (2. és 3. ábra). Ugyanez igaz a kevésbé ismert Teleki Pálra és a többség által negatív szereplőnek tartott Horthy Miklósra is.
 
A felmérést a Demokrácia Kutatások Magyar Központja Alapítvány Választáskutatási Programjának keretében 2005. június 11-e és 27-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.
diagramok