Három héttel a népszavazás előtt
www.median.hu 
2019. július 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. február 27.

Három héttel a népszavazás előtt

Három héttel a népszavazás előtt inkább csökkent, mint nőtt a lakosság részvételi hajlandósága, miközben egyre kevesebben gondolják, hogy a népszavazás esetleges sikerének a kormány bukását kell eredményeznie – derül ki a HVG számára készített február közepi felmérésünkből.

 
 
Három héttel a március 9-ei népszavazás előtt a lakosság 46 százaléka mondta azt, hogy biztosan részt fog venni a referendumon. Viszonyítás kérdése, hogy ez az arány sok vagy kevés, mindenesetre 2 százalékkal kisebb annál, amit két héttel korábban mért a Medián (1. ábra). Bár ez a különbség nagyjából megegyezik azzal a bizonyos hibaszázalékkal, aminél nagyobb változásokat már szignifikánsként szoktak elfogadni, azt mindenképp elmondhatjuk, hogy a felerősödő kampány nem növelte a választók részvételi kedvét. Érdemes a mostani adatokat a 2004. december 5-ei népszavazás előtt készített kutatás adatival is összehasonítani: akkor 42 százalék mondta biztosra a részvételét és végül 37 százalék járult az urnákhoz.
 
Statisztikai értelemben is jelentős mértékben nőtt viszont azoknak az aránya, akik szerint a kormánynak a népszavazás sikeressége esetén is a helyén kell maradnia (ábra). Január elején még azok voltak többségben, akik szerint a kormánynak ebben az esetben le kellene mondania, a kormányváltó hangulat fokozatos elillanását legutóbb talán éppen Orbán Viktornak a felmérés indulásával egy időben elmondott évértékelő beszéde is erősítette.
Nehéz lenne megmondani, hogy ez a hangulatváltás hogyan befolyásolja majd a tényleges részvételt, de annyi bizonyos, hogy a legnagyobb arányban (73 százalék) azok mondják biztosra a részvételüket, akik mindhárom népszavazási kérdésre és a kormány megbuktatására is igennel „szavaznának”.
 
Nem vitás, hogy a népszavazás eredményessége a részvételen fog múlni: az ’igenek’ többségét az sem igazán veszélyezteti, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan erősödött a ’nem’ szavazatok tábora (2. ábra). Jelenleg az összes választókorú 6-7 százaléka mondja azt, hogy biztosan elmenne és nemmel szavazna a népszavazás egyes kérdéseire, míg az ’igen’ oldal magukat biztosnak mondó szavazói a teljes lakosság 38-39 százalékát teszik ki (3-4-5. ábra). Tehát ha az így nyilatkozók legalább kétharmada valóban részt is vesz a szavazáson, akkor a referendum mindhárom kérdésben eredményes lehet.
 
 
A felmérést a Medián-Omnibusz keretében 2008. február 15-e és 20-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
 
Kapcsolódó cikkek:
 
Ábrák