Sokaknak okozott meglepetést
www.median.hu 
2019. július 24. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. június 24.

Sokaknak okozott meglepetést

Felmérés a kiszivárogtatott Orbán-szövegről

A május végén kiszivárogtatott Orbán-beszéd sokak érdeklődését felkeltette, de általában nem helyeselték az elhangzottakat – derült ki a Népszabadság számára június elején végzett felmérésünkből.

 
Viszonylag nagy feltűnést keltett, hogy májusban egy zártkörű rendezvényről kiszivárgott Orbán Viktor Fidesz-elnök néhány gondolata: alig több mint két hét elteltével három emberből ketten tudtak róla, a nyugdíjasok körében pedig még többen, négyből hárman is. Akik azt mondták, értesültek a beszédről, nagyjából felerészben mondták, hogy ettől még ugyanazt gondolják az ellenzék vezéréről, mint korábban, tízből négyen viszont csalódottságukat fejezték ki. A nyugdíjasok még nagyobb hányada, majd’ minden második mondta, hogy romlott a véleménye a beszélgetésen elhangzottak miatt a pártvezérről. Még saját hívei közül is minden hatodik, a fideszes nyugdíjasok közül pedig minden tizedik neheztel érte Orbán Viktorra (1. ábra). A többséget egyébként nem nagyon foglalkoztatja, mi történne, ha Orbán lenne a miniszterelnök: tízből heten (saját szavazóiból tízből hatan) azt mondták, nem szoktak ismerősökkel, barátokkal beszélgetni arról, hogy mit tesz majd, ha hatalomra kerül.
 
Az Orbán-beszédből kiszivárgott részleteket a megkérdezettek többsége helytelenítette. A legnagyobb elutasítást az a javaslat kapta, amelyet azóta fideszes és kereszténydemokrata vezetők is igyekeztek magyarázni, finomítani, vagyis hogy reálértéken fagyasszák be a nyugdíjakat. Ez százfokú skálán 27 pontot ért el, de a fideszesek is inkább helytelenítették (43 pont), a leginkább pedig azok fejezték ki nemtetszésüket, akik háztartásában él idős ember (17 pont) vagy maguk is nyugdíjasok (14 pont). Szintén sokan helytelenítették, hogy Orbán állítólag idiótának nevezte a miniszterelnököt (32 pont), amit a leginkább természetesen az MSZP-szavazók kifogásoltak (7 pont), de a kis pártok szavazói (22 pont) és a kedvenc párttal nem rendelkezők (26 pont) sem tartották elfogadhatónak, a fideszesek pedig eléggé megosztottak voltak a kérdésben (53 pont).
 
Valamivel kisebb mértékben, de általában azt is helytelenítenék a válaszadók, ha a Fidesz kormányra kerülésével leállítanák és felülvizsgálnák a nagy állami beruházások egy részét. Az autópálya-építések leállítása és felülvizsgálata például 44 pontot ért el a százfokú, a válaszadók helyeslését kifejező mutatón, és ebben az sem okozott lényegi eltérést, hogy a megkérdezettek családjában használnak-e autót. Szintén közel került a vélemények átlaga a semlegeshez, de inkább a helytelenítők voltak többen a 4-es metró építésének leállításával és felülvizsgálatával kapcsolatban. Ez a felvetés 46 pontot kapott a százból, és a budapestiek az átlagnál valamivel jobban helytelenítették ugyan, statisztikailag is számottevő érdemi eltérés azonban nem adódott aszerint, hogy fővárosi vagy vidéki emberek mondtak véleményt (2. ábra).
 
A Fidesz első embere a jelek szerint hibát követett el a nyugdíj befagyasztásának és néhány nagyberuházás leállításának beharangozásával, mert az emberek jelentős részét komolyan meg lehet ijeszteni a gazdasági megszorítások rémével. A válaszadók jelentős része egyáltalán nem ebben látja a kiutat a gazdasági nehézségekből: a relatív többség, tehát minden második ember úgy véli, az ország helyzetének javításához nincs szükség megszorításokra. Ezt a nyugdíjasok majdnem fele így gondolja, a fiataldemokraták szavazói közül pedig még többen, tízből hatan utasítják el, hogy további megszorításokkal igyekezzenek az ország helyzetén javítani. Mivel a megszorításokat sokan a szocialista, illetve szocialista-szabaddemokrata kormányzáshoz kötik, a többséget meglepte, hogy a hírek szerint Orbán Viktor is megszorításokat tervez hatalomra kerülése esetén, legalábbis erre következtetnek abból a mondatából, hogy két évig „sokaknak sok minden fog fájni”. A megkérdezettek hattizede szerint ez ellentétes azzal, amit eddig hangoztatott, és ezzel az állításával saját híveit is komolyan megosztotta. A Fidesz-szavazók nagyjából fele-fele arányban mondták, hogy meglepődtek ezen, illetve hogy nem, bár valamivel többen állították, hogy ez a mostani kijelentése összhangban van az eddigi álláspontjával. A nyugdíjasok azonban a többieknél kicsit jobban zokon vették a hallottakat. Bár az Orbánra szavazó nyugdíjasok nagyon megosztottak ebben a kérdésben, de egy hajszállal közülük is többen érezték úgy, hogy eddig mással bíztatta őket az ellenzék vezére (3. ábra).
 
A felmérést 2008. június 6-a és 10-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábrák